Amfilohije odgovara Đukanoviću: Da je kršten znao da Mitropolija nije ničija "filijala"

Autor: Tanjug

Vesti

02.11.2019

20:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit Amfilohije je, komentarišući navode crnogorskog predsednika, rekao da Mitropolija crnogorsko-primorska nije ničija "filijala" i da Milo Đukanović pokušava da gradi identitet Crne Gore na lažnim istoričarima.

RepublikaFoto: Tanjug/TV Hram
Mitropolit Amfilohije

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je u četvrtak rekao da "filijala" Srpske pravoslavne crkve "pokušava da poništava sve vrijednosti savremene Crne Gore".

- Pitanje Crkve je sada realno na dnevnom redu i ne možemo dalje zatvarati oči pred tim problemom - rekao je Đukanović.

U tekstu pod nazivom "Tražiti nekakvu 'autokefalnu Crnogorsku crkvu' mogu samo ljudi koji ne znaju šta je Crkva", komentarisao je Đukanovićevu izjavu mitropolit Amfilohije.

- Sigurni smo da g. Đukanović pamti da je dugo vremena sarađivao sa ovom Crkvom (i ovim mitropolitom), pomagao gradnju Hrama Hristovog Vaskrsenja, tražio i dobio prijem kod Srpskog patrijarha Pavla... Ponadali smo se da je to bila njegova potraga, kao Titovog pionira, za Bogom i dubljim smislom života. Na osnovu, pak, onoga što sada tvrdi, vidi se da je to i tada, kao i sada, bio privatni vlastoljubivi političko-partijski interes, proglašen za državni interes Crne Gore i njenih "evropskih vrijednosti" - naveo je mitropolit Amfilohije.

 

 

Mitropolit crnogorsko-primorski navodi i da Đukanović "pokušava da gradi identitet Crne Gore na lažnim istoričarima" koji preslikavaju posleratnu totalitarnu ideologiju na prethodnih hiljadu godina istorije Duklje, Zete i Crne Gore, kao i istoriju i ustrojstvo Pravoslavne crkve "na njima izmaštanom lažnom kanonskom poretku".

- Da je kršten i da ide u Crkvu, on bi znao da pravoslavni hrišćani na liturgiji ne ispovijedaju ni grčku, ni rusku, ni srpsku, ni crnogorsku, ni bilo koju nacionalnu Crkvu, nego vjeruju "u jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu" Hristovu i da je za Hrišćane bitno da pripadaju toj Crkvi Božijoj - Hristovoj, a ne kakav je njen spoljašnji poredak uslovljen istorijskim zbivanjima - naveo je Amfilohije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading