Nasilje, zastrašivanje, propaganda: 3 metoda Đilasovog "specijalnog rata"

Autor:

Vesti

03.11.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedočenje Lazara Lešanjka, venačanog kuma Marka Bastaća, zaprepastilo je čitavu javnost o sadističkim metodama koje je predsednik gradskog odbora stranke Slobode i pravde Dragana Đilasa primenjivao prema njemu. Ovo otkriće otvorilo je veoma bitno pitanje delovanja političkih aktera okupljenih oko Đilasa po metodi "specijalnog rata".

Foto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Dragan Đilas

Božidar Spasić, obaveštajac službe državne bezebednosti, gostujući u emisiji televizije Studija B, povodom ovog šokantnog svedočenja rekao je da mnogi analitičari u Srbiji ne vole da koriste termin "specijalni rat" da bi opisali delovanje Dragana Đilasa, ali da on rado želi da koristi taj termin jer on jedini odgovara istini.

Iako se "specijalni rat" koristi da opiše odnos između dve države, on se može primeniti i na unutršanju politiku kada neko od aktera koristi nekonvencionalne metode političkog delovanja ne bi li izvršio udar na legitimnu vlast, ili zastrašio svoje saradinike i biračko telo. Vođenje "specijalnog rata" ima nekoliko metoda koji se mogu svrstati u psihološke, ekonomske, paravojne akcije i tajne operacije. U slučaju Marka Bastaća, a verovatno i Dragana Đilasa, oni se služe metodom psihološkog rata, koga odlikuje nasilje, zastrašivanje i propaganda.

Nasilje

Dragan Đilas se ne libi da u svom delovanju pokaže svoju nasilničku stranu. Pretnje, bahati odnos prema novinarima, neodgovaranje na pitanja koja su od javnog značaja karakteriše njegove konferencije za štampu. 

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Upad na RTS

Sa druge strane, u svojim javnim istupima, Đilas na vrlo perfidan način stvara atmosferu linča. Ovo je na svojoj koži osetio i Goran Vesić koji je jednom prilikom izjavio da "Đilas želi moju krv. Javno se ograđuje od svega, a u stvari finansira nasilje". I drugi politički radnici koji podržavaju vladajuću stranku često ukazuju na to da lider stranke Slobode i pravde pravi atmosferu u kojoj se poziva na nasilje i razračunavanje sa neistomišljenicima. A paljenje knjige Gorana Vesića tokom njene promocije, kao i raniji upad u zgradu RTS-a otkrilo je pravo lice Đilasove politike.

Zastrašivanje

Društvene mreže su prepravljenje snimcima u kojima Dragan Đilas verbalno napada službenike koji u skladu sa propisima intervenišu u njegovom prisustvu. U tim napadima posebno se ističe jedna rečenica koju on primenjuje prilikom verbalnog obračuna "šta ćeš ti kada ovi odu?". 

Ovim se jasno stavlja do znanja da svi oni koji revnosno rade svoj posao mogu ostati bez sredstava za život ukoliko ne učestvuju u stvaranju haosa. Cilj ove metode jeste da se stvori društveni nered u kome predstavnici institucija ne intervenišu protiv Đilasovih pristalica, čime se stvaraju uslovi za izazivanje nereda i haosa.

Propaganda

Poslednja metoda psihološkog rata čini dobra organizacija informativne službe u kojima se stvaraju vesti koje ne odgovaraju realnom stanju na terenu.

Tako se često pominju neadekvatni uslovi izbornih predstavnika koji se ničim ne dokazuju, uz istovremeno izbegavanje dijaloga sa predstavnicima vlasti. Iako postoji želja da se izborni proces uredi prema njihovim zahtevima, od Đilasa ne dolazi nikakav konstruktvan odgovor već samo poziv na bojkot.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Dijalog predstavnika vlasti i opozicije

Taktika bojkota ima za cilj da stvori sliku u javnosti kako u Srbiji vlada raspad institucija koju su izazvali oni koji obavljaju funkcije na vlasti. Uz to, treba podsetiti da oni koji ne učestvuju na izborima, i ne učestvuju u unapređenju izbornog procesa, direktno rade na tome da deligitimizuju institucije. Cilj bojkota je izbeći suočavanje sa biračkim telom, a kasnije optužiti predstavnike vlasti da nisu sposobni da organizuju politički život u zemlji, kao alibi za izazivanje nereda.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Marka Bastaća i od nje se mnogo očekuje. Pre svega, očekuje se odgovor na pitanje da li je ovo samo hir jednog političara koji ne može da oprosti gubitak novca, ili je po sredi ipak organizovana grupa koja vrši nasilje, zastrašivanje i propagira izazivanje haosa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
ana

03.11.2019 07:32

A kako bi on drugacije, u njegovom stilu potpuno.

vojkan

03.11.2019 07:38

Đilas je zlo od čoveka,nema srama i stida,i svi oko njega su takvi.Nasilnici i zlikovci.

Milan Š

03.11.2019 08:45

@vojkan - vojkan:Đilas da zna šta je sramota, ne bi se nikada pojavljivao u javnosti.

Kole

03.11.2019 07:42

Svakakve tehnike iz SzS-a ce koristiti kako bi dosli na vlast