Humanost ima cenu: Rusi nam naplaćuju iljušina 22,5 miliona

Autor: D. P.

Vesti

01.11.2019

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za dolazak ruskog aviona iljušin, koji je trebalo da pomogne u gašenju požara na Staroj planini, Vlada Srbije izdvojila je 22,5 miliona dinara (oko 187.500 evra). Novac je obezbeđen iz tekuće budžetske rezerve, a u skladu sa odlukom Vlade.

RepublikaFoto: wikimedia.org/ Dmitriy Pichugin

- Nije tajna da iznajmljivanje aviona tipa iljušina dnevno košta 60.000 dolara. Ne bih da ulazim u to da li je to cena za rusku pomoć i humanost, poenta je da mi malo preterujemo kada su Rusi u pitanju. Bratstvo za bratstvo, pare za sir. Naša očekivanja od Rusije su nerealna i preterana - kaže za Srpski telegraf Dragan Šormaz, narodni poslanik SNS, koji se o ovoj temi oglasio na Tviteru.

Predrag Marić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije, kaže da se dolazak iljušina odužio iako su dobili spisak posade i njihove pasoše.

PREDRAG MARIĆ: Ta cena se računa ako avion i posada za tri dana imaju šest naleta

- Cena od 22,5 miliona se računa ako avion i posada imaju pun opseg letenja, odnosno ako za tri dana imaju šest naleta. Što se tiče požara na Staroj planini, on je pod kontrolom - rekao je Marić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Predrag Marić

Na sreću, požar na Staroj planini je pod kontrolom

Spas sa neba

Za gašenje požara angažovana su bila tri helikoptera i četiri aviona JAT poljoprivredne avijacije. U pitanju su letelice tipa dromader M-18, koje mogu da ponesu 2.000 litara vode ili sredstava za gašenje požara. Spas je ipak stigao sa neba kada je pala kiša i ugasila najveći deo vatre.

Podsećamo, vatrogasci, meštani, šumari, žandarmerija i pripadnici Sektora za vanredne situacije danima su se borili sa vatrenom stihijom na Staroj planini i požarima u Pčinjskom okrugu. Zahvaljujući njihovim naporima, spasen je veliki šumski kompleks na Staroj planini.

62.500 košta jedan dan iljušina ako avion i posada imaju pun opseg letenja

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading