Optužbe protiv Malog nesumnjivo su političke: Ovako je montiran slučaj "doktorat"

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceo slučaj u kojem opozicija pokušava da ubedi javnost kako je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat bez ikakve dileme je politički motivisan, a napadi na njega kreću onog trenutka kad se pridružio timu Aleksandra Vučića i 2013. postao gradonačelnik. Otada za njega i njegovu porodicu počinje pakao.

Foto: Tanjug/T. VALIČ
Siniša Mali

Hajka na ministra kulminirala je poslednjih dana kada je pod pritiskom Dragana Đilasa i njegovih saradnika (učestvovali u blokadi Rektorata kako bi pod plaštom bunta studenata izvršili pritisak na rektorku Ivanku Popović da stane na njihovu stranu) Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) promenilo prvobitnu odluku i umesto javne opomene izglasalo meru javne osude.

- Najjači napadi na Sinišu Malog uz lažne optužbe za plagijat poklapaju se sa trenutkom kada velike unutrašnje i spoljne pritiske trpi predsednik Aleksandar Vučić po pitanju KiM. Automatski su mete napada opozicije postali njegovi najbliži saradnici - objašnjavaju naši sagovornici upućeni u prljavu kampanju koja se vodi.

ČUDAN NIZ DOGAĐAJA

Podsetimo, Mali je 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka (FON) odbranio doktorsku tezu, a u julu 2014. profesor Raša Karapandža objavio je tekst u kom na osnovu istraživanja navodi da je Mali plagirao više od trećine teksta. Nakon toga, grupa profesora tražila je da FON poništi doktorat. Stručna komisija FON je u aprilu ove godine ocenila da nije bilo neakademskog ponašanja pri izradi doktorata, sa čim se Nastavno-naučno veće fakulteta složilo.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivanka Popović

Usledila je blokada Rektorata, gde je Đilasova ekipa glumila studente i vršila pritisak na rektorku da stane na njihovu stranu. Rektorka Ivanka Popović je podlegla pritisku i objedinila četiri žalbe profesora u jednu, na osnovu čega je univerzitetski odbor za profesionalnu etiku poništio odluku FON i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

U danu kada je FON ponovo odlučivao opozicija je zgradu fakulteta izlepila političkim porukama, što je očigledni pritisak, pa i nije čudo da su pojedini članovi veća glasali suprotno od stavova koje su ranije zastupali. O tome da li je rad plagijat, kako smo i juče pisali, nije se raspravljalo.

PRIČA DUGO TRAJE

Mali je rekao da će prihvatiti mišljenje FON i snositi posledice za to što, kako su naveli, postoje propusti u citiranju pojedinih izvora u doktoratu.

FON bez odgovora

Srpski telegraf poslao je juče pitanja Fakultetu organizacionih nauka, tražeći da nam objasne na osnovu čega je Nastavno-naučno veće promenilo prvobitnu odluku odbora, da li su došli do nekih novih saznanja i, ako jesu, kojih. Takođe, interesovalo nas je da li su svi članovi Nastavno-naučnog veća do detalja upućeni u slučaj, koji je očigledno politički motivisan, odnosno da li su pročitali doktorat Siniše Malog i prethodnu odluku etičkog odbora. Odgovor, međutim, nismo dobili.

- Drago mi je što su potvrdili ponovo da moj doktorat nije plagijat jer znam da sam ga ja pisao, siguran sam u svoje znanje, siguran sam u ono što sam radio. Ali, evo, za neke greške koje su bile prihvatiću odgovornost i idemo dalje - poručio je Mali.

On je naglasio da je cela priča "stvar politike" i podsetio da je sve počelo kada je postao gradonačelnik Beograda.

- Pet godina ta priča traje. Mislim da je ovo je treći put da je FON potvrdio istu odluku, bile su dve ili tri stručne komisije - rekao je Mali.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Ela

30.10.2019 20:31

Oni su na sve spremni.

Vitki

30.10.2019 20:56

To je svima jasno.

Stojkovic_NBG

30.10.2019 21:23

Zloba ocajnika, kako bi se umanjio rad i trud Sinise Malog.

saran

31.10.2019 05:59

U Srbiji se uspeh ne prasta. Zbog toga Sinisa ispasta.