Najveći srpski stručnjak za moćni PVO sistem: Srbi su sa S-400 gađali kao Rusi

Autor:

Vesti

29.10.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brigadni general Tiosav Janković, slobodno se može reći, najveći je poznavalac moćnih sistema S-400 i "Pancir" u Srbiji. Upravo je komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva RV i PVO komandovao vežbom Slovenski štit, u kojoj su srpski i ruski vojnici prikazali šta znaju i mogu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

General Janković za Srpski telegraf objašnjava da je Slovenski štit 2019. prva zajednička vežba jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije, a realizovana je u dve etape, u Rusiji i Srbiji.

- U sklopu vežbe sproveli smo prihvat raketne tehnike iz Rusije i obrazovali zajedničku grupaciju PVO od naših i ruskih snaga. Zadatak je bio odbijanje masovnog udara iz vazdušnog prostora. Uvežbavan je rad zajedničkog komandnog mesta i rad borbenih posluga na otkrivanju ciljeva u vazdušnom prostoru i elektronskim fiktivnim dejstvima po realnim ciljevima, koje su imitirali naši vazduhoplovi - kaže general Janković.

BOJEVO GAĐANJE

Prema rečima našeg sagovornika, obučenost naših oficira i podoficira nije nimalo zaostajala za onom koju su prikazale kolege iz Rusije.

Pancir S1

"PANCIR S"

- hibridni protivavionski sistem

- nazivaju ga ubica apača (helikopteri) i aviona A-10

- stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i PVO sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400

- ruska armija ovaj sistem je rasporedila u Siriji kao direktnu zaštitu svojih snaga

- upotrebljavan i tokom sukoba u Ukrajini

- čine ga 12 projektila 57E6 ili 9M335 i dva automatska topa kalibra 30 milimetara, koja ispaljuju do 2.500 granata u minutu

- može da napadne do četiri cilja istovremeno

- domet od 1,2 do 20 kilometara

- Realizovano je i bojevo gađanje protivavionskim topovima ARS za PVD "Pancir S-1" na poligonu Pasuljanske livade. U realizaciji svih aktivnosti učestvovale su zajedničke posluge, a priliku da obave svoje prvo gađanje imali su i naši mladi oficiri i podoficiri, koji su pokazali da mogu rame uz rame sa ruskim kolegama izvršiti i ovako složene zadatke - navodi Janković.

General podseća da su tokom vežbe imali priliku da rade sa najsavremenijim raketnim sistemima S-400 i "Pancir S-1".

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

S-400

- smatra se jednim od najboljih i najpreciznijih PVO sistema na svetu

- u pripremi je razvoj dodatno osnaženog S-500

- dizajniran tako da može pružiti snažan odgovor na napade borbenih i izviđačkih aviona, napade balističkih raketa srednjeg dometa, operativno-taktičkih balističkih rakete, pa čak i na napade hipersoničnih raketa

- može napasti različite ciljeve na različitim udaljenostima, od 40 kilometara do 600 kilometra, pri brzini od 4,8 kilometra u sekundi

- Razmenili smo iskustva sa ruskim kolegama o načinu organizovanja sistema PVO i taktici upotrebe raketnih jedinica PVO u uslovima savremenih pretnji iz vazdušnog prostora, što za nas predstavlja neprocenjivo iskustvo. Dragocena iskustva koja smo stekli tokom vežbe primenićemo da unapredimo operativnu sposobnost i obučenost pripadnika brigade, a rad na savremenim raketnim sistemima sa ruskim kolegama je obostrano značajan jer stvara uslove da buduću saradnju obogatimo novim vežbama i zajedničkim aktivnostima - konstatuje general i napominje da su sve zadatke i ciljeve ispunili.

RepublikaFoto: Tanjug/Ministarstvo odbrane
Ministar odbrane Aleksandar Vulin sa generalom Tiosavom Jankovićem

DODELA MEDALJA

Vežba Slovenski štit završena je juče dodelom medalja na batajničkom aerodromu. Kako je istakao ministar odbrane Aleksandar Vulin, naziv vežbe govori o našoj bliskosti, zajedničkom poreklu i zajedničkim vrednostima.

Ispunjeni svi zadaci i ciljevi vežbe Slovenski štit 2019.

- Ali, više od našeg zajedničkog porekla, više od naše zajedničke prošlosti, nas vezuju zajednička budućnost i čvrsto opredeljenje da branimo svoju slobodu - naglasio je Vulin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mile lala

29.10.2019 11:08

Људи, ми срби треба да се стидимо што немамо бар један дивизион Ѕ400. Цена тог комплета је 400 милиона долара ( а ценим да би га од Руса добили и за мање паре). Комплет садржи 8 (осам) возила лансера са 112 ракета, командно возило, 2 (два) радара и сва остала потребна возила (дизалице, транспортна возила и остсла возила логистике. У Србији имамо 2,1 милион запослених, 1,7 милион пензионера, и око 0,1 милион привредних субјеката. Кад се то подели, испада да свак требс да од своје зараде издвоји око 100 долара а на 12 месе ци то је 10 долсра или 1000 динара месечно тре а да издвојимо и да обезбедимо да нас више нико не сме бомбардовати. Срби ако се ијединимо, за гофину дана можемо да скупимо за два дивизиона и да једном знамо да нико више не сме ни да помисли да нсм бомбама и ракетама убија дјецу и уништава нсше градове. У ПАМЕТ СЕ СРБИ.

Odgovori 18 0
Živo

29.10.2019 22:23

Samo S-400 Srbiju Spasava.