Dve komisije završile izveštaje o doktoratu Siniše Malog, a ovo je epilog

Autor: Blic, Republika

Vesti

27.10.2019

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka poslala je Odboru za etička pitanja Univerziteta u Beogradu izveštaj na 699 stranica u kom je ponovila stav da doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog ima neosporan naučni doprinos.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Siniša Mali

Istovremeno, komisija koju čine profesori Vinko Kandžija, Dragan Mikerević, Dejan Erić i Tomaž Čater zatražila je sastanak sa članovima Etičkog odbora UB, kako bi dodatno argumentovali svoje pozitivne stavove o disertaciji Siniše Malog, sa naslovom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji".

Izveštaj Stručne komisije, kako su javili beogradski mediji, identičan je onom koji su već jednom slali Etičkom odboru i koji je bio usvojen na Nastavno-naučnom veću Fakulteta organizacionih nauka. Zbog toga je prvobitno odlučeno da nema potrebe da se Nastavno-naučno veće FON još jednom izjašnjava o istom tekstu.

Stručna komisija je u svom izveštaju naglasila kako nije sporno da doktorska disertacija ministra Siniše Malog sadrži manje nedostatke, ali da definitivno nije plagijat.

Etička komisija je na osnovu izveštaja Stručne komisije napravila svoj izveštaj u kojem su konstatovane sve činjenice i koji je poslat dekanu FON-a na dalje razmatranje. 

U izveštaju Etičke komisije se navodi da je Stručna komisija analizirala sve priložene žalbe na svoj prvobitni izveštaj, te da smatra da elementi žalbi koji su vezani za proceduralna pitanja nisu utemeljeni i osnovani, s obzirom na to da to nije prezentovano u priloženoj dokumentaciji, kao i da ne postoje precizno definisani postupci i procedure koje se odnose na rad komisije. Po pitanju ostalih žalbi, Stručna komisija je rekla da ne utiču na promenu stavova članova te komisije. 

Što se tiče utvrdjenih manjih nedostataka u vezi sa doktorskom disertacijom, Etička komisija je predložila da se Siniši Malom izrekne mera javne opomene, shodno članu 16 Pravilnika o radu etičkih komisija i Odbora za profesionalnu etiku. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Miroslav

27.10.2019 19:20

Zanimljiva stvar je da Mali ima i dva mastersa, na ekonomskom i u SAD-u, da je bio student generacije... to niko ne spori. Smeta im doktorat i to onima koji ne umeju ni da pročitaju šta im je neko na engleskom napisao a ne da uče ili ne daj Bože da moraju da polažu ispit na istom... I zašto baš njega? A da, bio mlada nada DS-a pa video sa kim ima posla... nisu mu oprostili.

Odgovori 13 1
Lina

27.10.2019 19:51

Mi smo i znali da su to samo izmisljotine. Ovo im nije uspelo!

Odgovori 13 1
Slavka

28.10.2019 09:15

Komisija utvrdila da disertacija ima "manje nedostatke"? U prevodu, ukradeni delovi iz tuđih radova, ali samo 7%, što se može tolerisati. Studenti koji prepišu par rečenica iz "puškica" ne polože ispit. Šteta, nemaju zvanje ministra, inače bi položili bez problema.

Ivica

28.10.2019 22:09

@Slavka - Doktorati pojedinih protivnika Malog imaju oko 70% ukradenih delova iz tudjih radova, što se ne može tolerisati. Rezultati su na osnovu istog softvera za pronalaženje plagijata.