Lazanski o dolasku "Putinovog čeda": Ova vest je držana pod embargom do poslednjeg trenutka

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

25.10.2019

08:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko oružje kome na celom svetu nema premca prebačeno je u našu zemlju specijalnim transportnim avionom koji je u noći između srede i četvrtka oko 00.30 sleteo na vojni aerodrom u Batajnici.

RepublikaFoto: youtube.com/Jutarnji Program TV HAPPY
Miroslav Lazanski

Ovo je prvi put da je S-400 razmešten bilo gde na teritoriji Evrope van Rusije i Belorusije, a raketni sistem učestvovaće danas u srpsko-ruskoj vojnoj vežbi "Slovenski štit" na aerodromu u Batajnici.

Sa S-400 u Srbiju je prebačen i raketni sistem "pancir S", koji će ostati u sastavu Vojske Srbije! "Pancir S" važi za jedan od najubojitijih PVO sistema na planeti i naročito se efikasnim pokazao u ratu u Siriji.

Ispunjeno obećanje

Kako je juče i zvanično potvrđeno, jedan divizion sistema S-400, kao i kompletan raketni štit "pancir S", u Srbiju su stigli na združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem raketnih jedinica PVO Vojske Srbije i Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije.

- Divizion S-400 i baterija "pancir S" prebačeni su u Srbiju, gde će prvi put učestvovati u okviru obuke u inostranstvu - saopštili su iz Ministarstva odbrane Rusije.

Kako je potvrđeno na više najviših adresa, "pancir S" će trajno ostati u Srbiji, kako je šef Kremlja i obećao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom svoje posete Beogradu početkom ove godine.

Srbija će tako postati jedina zemlja na Balkanu koja poseduje ovaj tip ruskog naoružanja. Reč je o pokretnom i izuzetno efikasnom sredstvu srednjeg dometa.

RepublikaFoto: Public
S-400

Ipak, najveća senzacija o kojoj su juče izvestili svi svetski mediji jeste dolazak sistema S-400 u našu zemlju. "Putinovo čedo", kako ga nazivaju američki mediji, poseduju samo četiri zemlje na svetu - Rusija, Belorusija, Turska i Kina, a brojne su zemlje koje su pokazale interesovanje za njegovu nabavku.

S-400 svojim karakteristikama nadilazi sve postojeće sisteme, može da presretne sve tipove modernih raketa, aviona, kao i bilo kakav drugi projektil. Radarski može da uoči metu na gotovo 600 kilometara, da je gađa na razdaljini od 400 kilometara i da istovremeno lansira 36 projektila na željene ciljeve.

Pouzdanost pogađanja i rušenja ciljeva je 99,8%! Ukratko, to je jedan nepogrešivi sistem koji ima moć da locira, prati i obori bilo koju letelicu ili projektil u velikom radijusu.

Iznad svega, ovaj sistem je najveći garant mira i stabilnosti bilo koje zemlje, jer nikome ne bi palo na pamet da napadne zemlju koja ga poseduje!

Činjenice o S-400

  • Maksimalna brzina pogađanja ciljeva 4.800 m/s
  • Vreme neophodno da kompleks dođe u dejstvo 5 do 10 minuta
  • Domet pogađanja aerodinamičkih letećih ciljeva 400 km
  • Visina pogađanja cilja 0, 01 do 27 km
  • Broj istovremeno gađanih ciljeva više od 36
  • Broj istovremeno navođenih raketa više od 72
  • Domet pogađanja balističkih raketa 60 km
  • Visina pogađanja balističkih raketa do 27 km
  • Opseg pokrivenosti radarom 600 km
  • Vreme za koje kompleks može da reaguje 10 sekundi

Moćni S-400 dopremljen je u našu zemlju velikim transportnim avionom "an-124 ruslan" ruskih vazdušno-kosmičkih snaga. Srpski vojnici su već sredinom septembra imali prilike da se upoznaju s ovim sistemom, i to tokom prve faze zajedničke vežbe 'Slovenski štit' u Astrahanskoj oblasti u Rusiji, a sada će saradnju nastaviti u Srbiji, na vojnom aerodromu u Batajnici i na poligonu Pasuljanske livade.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da jedva čeka da vidi naoružanje koje nam je Putin poslao.

- "Pancir S" smo naručili, videću ga u subotu, a S-400 ću videti u petak na vežbi "Slovenski štit" - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Novoimenovani ambasador Srbije u Moskvi, dugogodišnji novinar i vojni analitičar Miroslav Lazanski kaže za Informer da je dolazak sistema S-400 u Srbiju svakako svetska senzacija.

- Dolazak S-400 u Srbiju je senzacionalna vest i pokazuje veliko poverenje koje Rusi imaju prema našoj zemlji, jer znamo da ovaj sistem nipošto nije dostupan svima. To je stvar neposrednog dogovora predsednika Vučića i Putina, do kog je došlo početkom ove godine. S-400 je vrhunski PVO sistem koji je u toj kategoriji nešto najbolje što danas može da se nađe na svetu.

On otkriva ciljeve na 600 kilometara, a može precizno da gađa mete na više od 250 kilometara. Sa najnovijim projektilima i do 400 kilometara. I to ne da gađa samo avione, već i balističke rakete i sve druge projektile. Njegov dolazak u Srbiju je dokaz odlične vojne saradnje između Srbije i Rusije. Važno je naglasiti da je reč o odbrambenom sistemu koji ne služi za napad na bilo koga. U tom kontekstu, niko nema pravo da zameri Srbiji zbog ove saradnje - napominje naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da jedva čeka da vidi naoružanje koje nam je Putin poslao.

Mnogi se raspituju...

Lazanski dodaje i da je kao ambasador Srbije veoma zadovoljan što je do ove saradnje došlo i otkriva za naš list kako je sve primljena u diplomatskim krugovima u Moskvi.

- Dolazak sistema S-400 u Srbiju dočekan je s velikom pažnjom. Pojedine diplomate iz nama susednih zemalja pokazale su pojačanu znatiželju ovim povodom, a ima i onih koji su nam uputili čestitke. Ova vest je držana pod embargom do poslednjeg trenutka i mnoge zapadne diplomate i vojni atašei nisu imali pojma šta se dešava - navodi Lazanski.

Vojni analitičar Vlade Radulović naglašava da dolazak ovih sistema pokazuje jasnu podršku Rusije modernizaciji srpskih oružanih snaga.

- Učešće na ovakvoj vežbi omogućiće unapređenje ranije stečenih znanja i iskustava na polju protivvazdušne odbrane, ali i povećati nivo interoperabilnosti sa pripadnicima ruske armije - zaključuje Radulović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading