Vučić: Do Novog Sada ćemo vozom stizati za 30 minuta

Autor: Tanjug

Vesti

24.10.2019

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas da će se krajem 2021. godine, ukoliko posao bude završen u predviđenom roku, od Beograda do Novog Sada vozom putovati 30 minuta.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić 

- Krajem 2021. godine, ukoliko kineski prijateji, a ja im verujem, završe posao u roku, ići ćemo Beograd-Novi Sad za 30 minuta. Zašto bi posle toga bilo ko koristio automobile - rekao je Vučić.


Predsednik Srbije je danas dočekao treretni voz kineskih železnica "China Railway Expreš" sa opemom za gradnju brze pruge u Srbiji koji je stigao iz Kine.

- Srbija više nije usputna stanica za kineske vozove, već odredište - rekao je Vučić.

Srbija i Kina neguju čelično prijateljstvo i zajednički podnose sve nedaće, a današnji dolazak teretnog voza "China Railway Expreš" dokaz je duge istorije prijateljstva koje povezuje dve zemlje, kaže zamenik ministra trgovine Kine Chen Keming nakon ulaska teretnog voza iz Kine u železničku stanicu u Beogradu.

- Naše dve zemlje se oslanjaju jedna na drugu, to su čelični prijatelji koji zajedno snose sve nedaće. Srbija je prva zemlja u centralnoj i istočnoj Evropi koja je sa kinom uspostavila svestrane strateške odnose partnerstva - rekao je Chen.

Chen: Dolazak voza dokaz duge istorije prijateljstva dva naroda

Uz dogovore i zajedničko zalaganje predsednika Vučića i Sija zajednički se unapređuje izgradnja Inicijative Pojas i put i podstiče, kaže, dublji razvoj saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

- Odnosi dveju zemalja pokazuju zanke burnog razvoja. Bilateralna trgovina se ubrzano povećava, postignuti su rezultati u svim oblastima a posebno u oblasti infrastrukture - rekao je Chen.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ambasadorka Kine Čen Bo

Na Drugom samitu na visokom nivou u okviru Inicijative Pojas i put, podseća, predsednik Si je rekao da treba zajednički izgraditi Pojas i put visokog kvaliteta gde će akcenat biti na uzajamnom povezivanju, poboljšanju infrastrukturnih veza...

- Pruga Beogard-Budimpešta se realizuje u okviru Inicijative Pojas i put. To je prvi projekat u oblasti železničkog saobraćaja koji realizuje jedna kineska kompanija u Evropi. Veoma je značajan za regionalno infrastrukturno povezivanje a takođe je veoma značajan projekat koji će doneti dobrobit narodu i koji je uzajamno koristan.

On je objasnio da "China Railway Expreš" povezuje sve zemlje duž Puta i da je istovremeno "most prijateljstva" koji povezuje narod Kine sa narodima svih zemalja koje se nalaze u okviru Pojas i put.

- Pre mesec dana ovaj voz je krenuo iz Konfučijeve postojbine, provincije Šandong,a danas je prospeo u Beograd pun materijala i opreme za prugu Beograd - Budimpešta. To je signal za ubrzanje srpske deonice - rekao je Chen.

On je izrazio nadu da će tokom izgradnje srpske deonice pruge ka Budimpešti preduzeća dve strane imati dobru komunikaciju i osigurati da projekat bude završen u zahtevanom roku i kvalitetu.

Chen je poželeo uspešnu izgradnju pruge, još bolju saradnju Kine i Srbije u oblasti trgovine a obraćanje je završio porukom: "Neka živi prijateljstvo Kine i Srbije".

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Mila

24.10.2019 11:11

Jako dobra vest za sve nas iz Novog Sada.Hvala vam.

Ana

24.10.2019 11:21

Do Novog Sada ćemo vozom stizati za 30 minuta

milica

24.10.2019 11:24

Bolja,efikasnija i brža železnica je odlika nove i bolje Srbije.

Vladimir

24.10.2019 12:02

Izuzetno važan i poseban dan za našu železnicu koja je na ovo dugo čekala,sada ćemo imati mnogo bolju i efikasniju železnicu i što je jako važno brzu prugu.