Žena-obaveštajac poslata da spase četničkog vođu

Autor:

Vesti

24.10.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U strogo poverljivim dokumentima Državne bezbednosti koje Srpski telegraf objavljuje već nekoliko dana nalaze se i izveštaji o brutalnom ubistvu Dragoljuba Draže Mihailovića, četničkog vođe u Drugom svetskom ratu. Istoričar i književnik Miloslav Samardžić, najbolji poznavalac okolnosti koje su pratile Dražino ubistvo, čovek koji se decenijama bavi ovom tematikom tvrdi da je Zagorka Vasić pokušala da spase četničkog vođu, međutim bezuspešno.

RepublikaFoto: youtube.com/The Darco
Draža Mihailović: Otadžbina se ne napušta!

Cela priča do koje je Srpski telegraf došao u arhivama BIA poklapa se s onim što je Samardžiću još 1993. godine ispričala Zagorka Vasić, sekretarica pre rata u kabinetu premijera Dragiše Cvetkovića, a tokom rata Dražin obaveštajac i četnički ilegalac u Beogradu.

- Zagorka Vasić je bila pametna žena, sposoban obaveštajac i nju je u januaru 1946. godine general Miodrag Damjanović, komandant četnika u logoru Eboli, u Italiji, poslao da se ubaci u Jugoslaviju, nađe Dražu i ubedi ga da emigrira jer su postojale nedvosmislene informacije da se oko njega steže obruč. Ona je uspela da ga nađe u februaru 1946. negde kod Bajine Bašte i ubeđivala ga je da se skloni odatle, međutim, on je to kategorički odbio, rekao je da se otadžbina ne napušta i da mu obraz nije đon. Razočarana, Zagorka se vratila u Beograd znajući šta sledi - priča Samardžić.

RepublikaFoto: youtube.com/BALKAN INFO - Zvanični kanal
Samardžić: Zagorka je poslata da se nađe Draži!

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading