Vučić: EU NAS GURA KA RUSIJI I KINI!

Autor: Borislav KAŠANSKI

Vesti

24.10.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odbijanje Evropske unije da započne pristupne pregovore sa dve balkanske zemlje, Severnom Makedonijom i Albanijom, opravdala je politiku Srbije, odnosno učvršćivanje bližih veza sa Kinom i Rusijom, poručio je predsednik Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

U intervjuu za britanski Fajnenšel tajms Vučić je ocenio da je odluka EU navela region da shvati da ne može da se osloni samo na svoje zapadne susede.

- Jedini odgovoran pristup je da brinemo sami o sebi - poručio je prvi čovek Srbije i nastavio:

- Takva odluka, doneta uprkos reformskim naporima Albanije i Severne Makedonije, jasno je pokazala regionu da nije sve do nas. Oni su uvek govorili, od vas zavisi, od brzine vaših reformi... Sad su pošteniji. Sad bar kažu, nije sve do vas.

NEĆU DA PLAČEM

Vučić je nakon ovih konstatacija zapitao:

- Šta mogu da uradim, da plačem i štrajkujem glađu ispred Berlemona (sedište Evropske komisije u Briselu, prim. aut.). Neću to da radim, niko to neće da uradi.

Vučić: Moramo sami o sebi da brinemo

Beograd je, kako napominje ugledni britanski list, spreman da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom i takođe se zalaže za dalju regionalnu integraciju.

- Moramo sami o sebi da brinemo. To je jedini način, to je jedini pristup. Sve drugo bi bilo neodgovorno - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je kazao i da Balkan treba da uradi više po pitanju jačanja regionalne saradnje.

Ovo podseća na Pokret nesvrstanih

Britanski list podseća da je Srbija otvorila pretpristupne pregovore sa EU 2014. godine i zaključuje da je blok smatra manje pripremljenom za članstvo od Severna Makedonije.

Diplomata EU u Beogradu rekao je za FT da Srbija prosto geografski pripada EU. List navodi i da je Vučićeva politika regionalne saradnje i balansiranje velikih sila podseća na geografske proračune koje je napravila Jugoslavija, koja je bila i osnivač Pokreta nesvrstanih.

- Ne možemo da zavisimo od naredne odluke Evropskog saveta ili od toga da li će holandska vlada odlučiti ovako ili onako ili da li će danska vlada uraditi nešto drugačije od onoga što očekujemo - poručio je srpski predsednik.

Britanski list podseća da je Vučić prošle nedelje sa premijerima Severne Makedonije i Albanije potpisao deklaraciju o formiranju sporazuma o saradnji po modelu Šengena, koja predviđa slobodni protok ljudi, robe, kapitala i usluga između ove tri zemlje. Deklaracijom se pozivaju i druge zemlje regiona da se pridruže sa namerom stvaranja zajedničkog tržišta od 18 miliona ljudi.

USKLAĐIVANJE POREZA

Vučić je rekao da je posvećenost sporazumu bila ojačana pregovorima o proširenju evropskog bloka. Prethodno, naveo je on, susedi Srbije nisu bili zainteresovani jer su očekivali mnogo više od EU.

- Sada oni vide da moramo najpre da se okrenemo jedni drugima, naravno, ostajući na putu ka EU, ali ne očekujući milostinju od bilo koga - zaključio je predsednik Srbije.

Vučić je za britanski list objasnio da je spreman da uskladi stope poreza na dodatu vrednost i podsticaje za investiranje sa Albanijom i Severnom Makedonijom, za koje je rekao da će stvoriti tržište od 12 miliona ljudi između tri zemlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Nenad

24.10.2019 07:31

Sa svima imati dobre odnose je za Srbiju najvažnije

mojemaleno

24.10.2019 07:41

Ionako svaki srbin vise voli ruse i kineze od bilo kog naroda u Evropi.

mojsvet

24.10.2019 07:42

Rusija i Kina su nam takvi prijatelji, da mi ni za 3 veka necemo imati takve iz Evrope.

Pedja

24.10.2019 07:51

Ukoliko nas EU ne zeli mi cemo morati da se okrenemu Rusiji i Kini a mozda i clanstvu u ODKB!