Vučić na jubiljeju BIA: Da budemo svoj na svome, ništa tuđe nećemo

Autor:

Vesti

23.10.2019

11:02 >> 11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas na Svečanoj akademiji povodom 17 godina od osnivanja Bezbednosno informativne agencije (BIA). Uz prisustvo mnogobrojnih gostiju iz inostranstva, Vučić je istaknuo koliko je važna saradnja sa partnerima kako bi se očuvala vojna neutralnost i sačuvala nezavisnot.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić i Bratislav Gašić tokom dolaska na Svečanu akademiju

Ovaj dan obeležava se kao sećanje kada je skupština Kraljevine Srbije, 17. oktobra 1899. godine usvojila zakon o ustrojenju centralne državne uprave i formiranju Odeljenja za poverljive poslove policije.

27 jula, 2002. godine skupština Jugoslavije usvojila zakon o formiranju Bezbednosno informativne agencije (BIA).

Prema Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, predsednik Srbije po funkciji obavlja dužnost šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Aleksandar Vučić je u svom obraćanju naglasio da BIA uvek mora biti na oprezu jer nas čekaju mnogobrojni izazovi uprkos ekonomskom napretku.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Aleksandar Vučić tokom obraćanja na svečanoj akademiji

On je tokom govora najpre izrazio svoje zadovoljstvo što su šefovi stranih službi prisutni danas na svečanosti i to samo po sebi govori koliko je naša obaveštajna služba poštovana u svetu.

- Ponosimo našim učešćem u ratovima, ali naš prioritetni cilj je očuvanje mira zbog budućnosti naše dece. Pod dva, mi moramo da očuvamo našu nezavisnost, a to znači nezavisnost donošenja odluka, i nezavisnost naše politike. To podrazumeva da u našoj službi nema mesta za one koji rade za druge. Uvek radite samo za svoju službu jer jedino tako možemo da sačuvamo našu vojnu neutralnost - rekao je Vučić.

Kao treću tačku, Aleksandar Vučić je istakao važnost poboljšanja materijalnog standarda kako službe, tako i njenih pripadnika kroz veće plate.

Gašić: BIA ima tradiciju još od Cara Dušana

Foto: ST/N. MANDIĆ
Bratislav Gašić tokom obraćanja

Na svečanoj akademiji obratio se i Bratislav Gašić, šef Bezbednosno informativne agencije. On je poželeo svim prisutnima toplu dobrodošlicu i naveo da BIA danas baštini tradiciju još od Cara Dušana, kao i to da su njeni pripadnici uvek stojali na braniku otadžbine sa ciljem da zaštite svoju zemlju.

- Svaki pojedinac je maksimalno posvećen odbrani Srbije i kao takvi oni su poštovani u inostranstvu - rekao je on.

Tokom svog obraćanja šef BIA naveo je da su svi posvećenji unapređenju rada agencije, kao i unapđenju tehničkih i materijalnih sredstava koji će doprineti da ova služba radi bolje u cilju zaštite svoje zemlje.

- Siguran sam da ćemo uspeti da očuvamo našu zemlju uz podršku naših inostranih partnera, i ovim putem želim svim prisutnima da se zahvalim na njihovoj neskrivenoj podršci - rekao je Bratislav Gašić, i uz pozdrav "živela Srbija" završio svoje obraćanje.

- Zato pozivamo sve strane partnere da poštuju Srbiju i njene odluke jer samo tako možemo da sačuvamo mir i da se borimo protiv terorizma i izazova koji nam predstoje - zaključio je on.

Kao najvažniju stvar predsednik Srbije je istakao da iako pored dobrog ekonomskog razvoja Srbiji sledi izazovna godina u bezbednosnom smislu.

- Posebno je štatan uticaj različitih stranih faktora koji operišu na teritoriji koju mi čuvamo. Moja obaveza je da kažem da mi želimo da sarađujemo, ali isto tako moramo da jačamo svoju poziciju, svoju armiju, ne zato da bi smo ratovali, da bi odbranili interese Republike Srbije. Da budemo svoj na svome, ništa tuđe nećemo - rekao je Vučić.

Na kraju, on je čestitao pripadnicima BIA-e jubilej, poželeo dobro zdravlje njima, i njihovim porodicama. Predsednik Srbije pozdravio je i goste  iz inostranstva uz reči da su uvek doborodošli u Srbiju.

- Živela slobodna i nezavisna Srbija - sa ovim pozdravom Aleksandar Vučić završio je svoje obraćanje na svečanoj akademiji.

Svečana akademija započela je izvođenjem himne Republike Srbije simfonijskog orkestra RTS-a pod vođstvom Bojana Sudžića.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Rale

23.10.2019 11:09

Svojim prisustvom je Aleksandar Vučić uveličao ovaj jubilej.

Pedja

23.10.2019 11:11

120 godina od osnivanja nase BIA Agencija koja se brine o bezbednosti nasih gradjana

Odgovori 10 0
korisnicko ime

23.10.2019 11:11

BIA je resila mnoge probleme u drzavi. Neka joj je srecna sedamnaestogodisnjica.

Vladimir

23.10.2019 11:11

Svečanoj akademiji i obeležavanju 17 godina od osnivanja BIA prisustvovaće i predsednik Vučić.