Brnabić iz Tokija: Otvorena još jedna vrata za prijateljstvo Srbije i Japana

Autor: Tanjug

Vesti

22.10.2019

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je ustoličenju japanskog cara Naruhita u Tokiju, među vladarima i šefovima država i vlada iz više od 170 zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Ana Brnabić i Šinzo Abe

Po završetku ceremonije, Brnabićeva je novinarima prenela da je u Tokiju izražena zahvalnost što se Srbija na nivou predsednika vlade pojavila na krunisanju japanskog cara i da je to mnogo značilo domaćinima, jer, kako je rekla, pokazuje koliko Srbija želi da ulaže u partnerstvo sa Japanom.

Ona je prenela utisak da je ceremonija izgledala impresivno i potpuno drugačije od bilo čega što se može videti u Evropi.

- Sigurno je da ćemo imati rezultate iz ove posete - dodala je Ana Brnabić.

Premijerka je dodala i da je na nju veliki utisak ostavilo to što se pokazalo koliko je tradicija važna za jednu zemlju i koliko određuje identitet zemlje.

- Drago mi je da se Srbija, naša vlada i predsednik ponovo vraćaju svojoj tradiciji. Tradicija jeste identitet i jačina jedne zemlje, a promene koje sprovodimo jesu ono što će određivati našu budućnost - rekla je Brnabić.

Dodala je da joj se čini da je u Srbiji prethodnih nekoliko decenija zaboravljeno na tradiciju, da je njene građane čak možda bilo malo i sramota, i istakla da je važno poštovati tradiciju, pretke, zastavu, grb, istoriju...

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ

- Drago mi je što sam ovde bila, predstavljala Srbiju i, nadam se, otvorila još jedna vrata za japansko-srpsko prijateljstvo - naglasila je Brnabićeva.

Premijerka Srbije će kasnije danas prisustvovati i svečanoj carskoj večeri, gde će, kako je istakla, imati priliku da upozna cara Naruhita, ali i da se još jednom zahvali na ogromnoj podršci Japana Srbiji.

Ana Brnabić podsetila je da je Japan od 2000. godine Srbiji uputio donacije vredne više od 500 miliona evra.

- To je izuzetno značajno i velika je zahvalnost moja i svih građana za to što je Japan bio uz nas kada nam je bilo najpotrebnije - istakla je Brnabićeva.

Ona je navela da je parlamentarna grupa prijateljstva i Društvo prijateljstva između Srbije i Japana, u toj zemlji osnovano pre oko 25 godina, upravo kada je, kaže, Srbiji bilo najteže, kada je bila u izolaciji i kada je tek trebalo da "krene" u ekonomski rast i razvoj.

Tada su se okupili bivši ambasador Japana u Srbiji i još nekoliko parlamentaraca i biznismena, i osnovali društvo, što, podvukla je, pokazuje koliko je Japan vodio računa o interesima Srbije.

Dodala je da građani Srbije nikada ne zaboravljaju kada im se neko nađe u trenucima kada im je to najpotrebnije.

U tom smislu, podsetila je da je Srbija bila jedina zemlja iz Evrope koja je Japanu uputila novčanu pomoć, kada su tu zemlju pogodile poslednje velike poplave.

- Premijer Šinzo Abe je uputio zahvalnost i predsedniku Srbije, i meni i celoj zemlji i to su stvari koje determinišu odnose za sve generacije posle nas - rekla je Brnabićeva.

Japanski car Naruhito preuzeo je zvanično tron na ceremoniji održanoj u carskoj palati u Tokiju.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Luidji

22.10.2019 19:59

Japan je ozbiljna zemlja!

SAFARI

22.10.2019 21:28

Saradnja sa Japanom nam je veoma vazna.

pijacar

23.10.2019 04:53

Treba iskoristiti Japance da naucimo od njih mnogo toga.