Drašković: Da je Aleksandar izbegao atentat Jugoslavija bi opstala

Autor: Tanjug

Vesti

21.10.2019

21:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SPO Vuk Drašković izjavio je večeras da bi Jugoslavija opstala i da bi sve bilo drugačije da je kralj Aleksandar izbegao atentat. On je u emisiji "Stav" na televiziji O2 ocenio da je kralj Aleksandar bio tvorac najveće države u istoriji Srba i svih južnih Slovena, "najveća ličnost, najveći vojskovođa i državnik u istoriji Srba".

RepublikaFoto: Tanjug/M. KAROVIĆ/wikimedia.org
Vuk Drašković

Drašković je rekao i da su nakon Velikog rata, mnogim našim današnjim susedima nuđene teritorije na uštrb Srbije, a da je nakon Londonskog sporazuma koji je bio neprihvatljiv za Aleksandra, on pomoć potražio od Rusije koja ga je odbila jer joj je u tom trenutku Italija bila značajniji saveznik.


Upitan da li je Narodna skupština kraljevine Srbije bila za ujedinjenje Drašković je rekao - nikada nećemo saznati da li je Narodna skupština bila za formiranje Jugoslavije -. Kako je dodao teza da je kralju Aleksandru naređeno od strane velikih sila, Amerike, Velike Britanije i Francuske da se napravi Jugoslavija, a ne Velika Srbija nije tačna.

- Velike sile su bile protiv te odluke. Prva u nizu bila je Francuska koja je bila ogorčena na odluku da se napravi Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Ilegalnim putevima je 1919. godine kralj Aleksandar otišao u Francusku i diplomatijom ubedio državnike Francuske i SAD da velike sile odobre formiranje nove države na Balkanu. Na Versajskoj konferenciji, Italija traži da dobije sve ono što joj je obećano Londonskim sporazumom, Britanija za to vreme spletkari, Francuska je preokupirana svojim političkim problemima - rekao je Drašković. On je dodao da je Srbofobija bila nakon rata izražena u Dalmaciji i velikom delu Hrvatske, kao i u Sloveniji.

Kako je kazao, u prilog stvaranju nove države idu i Niška deklaracija, koja je kasnije povrđena Krfskom deklaracijom, u kojoj su proglašeni ratni ciljevi Kraljevine Srbije, gde je upisano ujedinjenje slovenskih naroda nakon rata. - On nije bio za ime kraljevina - "Srba, Hrvata i Slovenaca", snažno su Trumbić i Nikola Pašić bili protiv imena Jugoslavija. Međitim 1929. nakon januarske diktature je bilo proglašeno ime Jugoslavija - rekao je Drašković.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vjeko

24.10.2019 17:46

Vuk je uvek narodu govorio o uzrocima i posledicama svojih zabluda ali Srbi vole zablude i ljubomorno ih čuvaju. Ta opijenost nas skupo košta.