NOVI POZIV IZ HAGA! Ujak Hašima Tačija pred Specijalnim tužilaštvom

Autor: Blic

Vesti

21.10.2019

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši komandant terorističke OVK Azem Sulja dobio je poziv za saslušanje u Specijalnom tužilaštvu Suda u Hagu pred kojim će biti suđeno pripadnicima OVK za zločine počinjene nad Srbima i nealbancima od početka 1998. do kraja 2000. godine.

Ujak Hašima tačija uskoro pred Specijalnim tužilaštvom

Advokat Besnik Beriša rekao je novinarima u Prištini da ne zna u kom svojstvu je Sulja pozvan da se izjasni pred tužiocima, kao ni datum, jer tek treba da uspostavi kontakt sa specijalnom komorom suda u Hagu. Sulja je nekadašnji poslanik u Skupštini samoproglašenog Kosova i ujak predsednika samozvanog Kosova Hašima Tačija.

Azem Sulja privođen je 2016. godine zbog sumnje da je predvodio grupu koja je nezakonito prisvojila zemljište srpskih porodica sa Kosmeta, u vrednosti od 30 miliona evra. Kosovsko tužilaštvo ga je teretilo da je bio lider grupe od 40 lica, među kojima je bilo i Srba, a koja je bila aktivna od 2006. godine i prisvajala zemljište Srba, falsifikovanjem zvaničnih dokumenata i davanjem mita javnim službenicima.

Sulja je 2016. godine u Osnovnom sudu u Prištini u jednom predmetu optužen zajedno sa još 22 lica za izvršenje 46 krivičnih dela, uključujući organizovani kriminal, korupciju, pranje novca i tešku prevaru, dok je u drugom predmetu zajedno sa 17 lica, među kojim i grupa Srba optužen za donošenje protivzakonitih sudskih presuda, zloupotrebu službenog položaja, potvrđivanje falsifikovanih sadržaja i utaju poreza.

U optužnici je navedeno da je riječ o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi, sa dugogodišnjom hijerarhijom, koja je ukrala društvenu imovinu. Njihovom aktivnošću je oštećen budžet Kosova i porodice Srba čije je vlasništvo nad imovinom zloupotrijebila ta organizovana kriminalna grupa, posebno Srbi vlasnici imovine u rejonu sela Čaglavica, Preoce, Laplje selo i srpskih sela u lipljanskoj opštini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading