Saznajemo! Ruski premijer imao susret van protokola: Medvedev sa Srbima s Kosova

Autor:

Vesti

21.10.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U subotu je, mimo protokola, iza zatvorenih vrata održan sastanak Srba sa Kosova i Metohije i ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, a do susreta je došlo na njegovu inicijativu, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Dmitrij Medvedev i Aleksandar Vučić

- Sastanku u Palati Srbija prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Medvedeva je interesovalo da iz prve ruke čuje sa kakvim problemima se suočavaju Srbi, kako oni vide ulogu Rusije i šta Moskva za njih konkretno može da učini. Naravno, to su samo konture razgovora pošto niko nije hteo detaljnije da otkriva o čemu su sve pričali - navodi sagovornik našeg lista, koji je učestvovao u organizaciji posete predsednika ruske vlade.

SVE BILO POD KONAC

Predsednik Aleksandar Vučić s Medvedevim je razgovarao u četiri oka, izrazivši zahvalnost Rusiji na razumevanju težine političke pozicije Srbije, dok je premijer Rusije poručio da će njegova zemlja nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, s pozicije poštovanja njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Srpski šef države istakao je da su odnosi Srbije i Rusije možda na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija. To je, kako je rekao, od ključnog značaja za Srbiju, kao manjeg partnera, jer može da računa na podršku i pomoć kada je reč o političkim odnosima, te da se dve zemlje pomažu u međunarodnim institucijama i da razumeju jedna drugu.

RepublikaFoto: beoinfo.rs

Vesić i ambasador na Trgu republike

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić sastao se na rekonstruisanom Trgu republike sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

- Na rekonstruisanom Trgu republike bogatim kulturno-umetničkim programom obeležavamo veliki praznik i jubilej - 75. godišnjicu od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. I danas smo, kao i u danima oslobođenja, rame uz rame sa našom ruskom braćom - napisao je Vesić na Fejsbuku.

Pre razgovora dvojice lidera u Palati Srbija ruski premijer prisustvovao je prikazu sposobnosti Vojske Srbije povodom Dana oslobođenja Beograda "Sloboda 2019", tokom kojeg je imao priliku da vidi fantastične migove 29, oklopna vozila i uvežbane srpske vojnike, a potom se obratio poslanicima u Skupštini Srbije, pa obišao Groblje oslobodilaca Beograda. Gust raspored nije umorio Vučića i Medvedeva, koji su uveče govorili na svečanoj akademiji u Sava centru, gde su celu salu na noge podigle muzičke numere koje je izveo čuveni ruski vojni ansambl Aleksandrov.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
IMPRESIVNO Prikaz spremnosti Vojske Srbije u Batajnici

STIŽE NAM "PANCIR"

Tokom posete Medvedeva potpisan je i niz značajnih bilateralnih sporazuma, između ostalog i onaj kojim su konkretizovani uslovi nabavke moćnog ruskog PVO sistema "Pancir", o čemu je naš list već pisao. Važne teme bile su i potpisivanje sporazuma Srbije i Evroazijske unije (25. oktobra), kao i gasovod "Turski tok".

Kako saznajemo, Medvedevu se posebno svidela svečana akademija

U čast 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu u prisustvu predsednika Srbije i premijera Rusije ispaljeni su i počasni plotuni uz veliki vatromet.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Vojska Srbije

Defile kroz centar Beograda

Polaganjem venaca i memorijalnim defileom Pobeda slobode u srpskoj prestonici obeležen je 20. oktobar - Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Juče, tokom defilea od hotela "Moskva" do palate "Albanija", sa vojnog kamiona puštana je radio-drama "Slobodni Beograd", nakon čega je na Trgu Republike održan koncert ruskog vojnog ansambla Aleksandrov.

- Tokom cele istorije morali smo da branimo naše zemlje, da ratujemo, iako to nikad nismo želeli, čuvali smo svoje zemlje i pomagali jedni drugima - rekao je Medvedev.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Prikaz spremnosti Vojske Srbije

Mi ne želimo nikome da uzmemo slobodu, ali ni mi nećemo dati svoju slobodu, dodao je Vučić.

Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog arhanđela Mihaila, dok je predsednik na poklon dobio antikvarnu knjigu "Jugoslavija: Istorija, politika, kultura" iz 1930. godine, kao i ruska vina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (30)

Loading
mojemaleno

21.10.2019 07:23

Ispratili smo kompletnu posetu, sve je bilo odlicno organizovano, na visini zadatka.

Mićaga

21.10.2019 09:58

@mojemaleno - mojemaleno:Kada nam u posetu dođe prijatelj, onda sve mora biti pod konnac.

nervozna_mala

21.10.2019 07:24

Stranci su prenosili o poseti, ljubomorni sto smo toliko dobri sa rusima, a mi svetamo.

Miki

21.10.2019 07:31

Rusija je dolaskom Medvedeva u Srbiji potvrdila da ce i dalje braniti srpske interese u medjunarodnim odnosima.