Vaša zemlja je naš prijatelj, vezuju nas jezik, kultura, vera! Medvedev je održao nadahnut govor u Skupštini Srbije, a evo šta je rekao o Kosovu

Autor: Tanjug

Vesti

19.10.2019

15:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, poručio je danas popodne ruski premijer Dmitrij Medvedev", u obraćanju poslanicima srpskog parlamenta.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dmitri Medvedev

Medvedev je istakao da se Rusija zalaže za isključivo mirno rešavanje postojećih problema, na osnovu Rezolucije 1244 UN.

- Želimo da situacija na Balkanu ostane stabilna i bezbedna i želimo da razvijamo saradnju sa svim balkanskim državama - rekao je Medvedev.

On je naveo da se borba za nacionalne interese u svetskim poslovima ne suprotsavlja modelu globaliacije i otvorenog društva, ali da je nacionalni identitet u osnovi bilo koje državnosti.

- Zato je važno očuvanje nacionalnih interesa - podvukao je Medvedev.
 

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Dolazak Medvedeva u parlament

On je istakao da se Rusija ne oseća kažnjeno zbog prekida saradnje sa EU i da ne vidi šta se time dobilo.


Rusija će, kaže, ceniti to što se Srbija, uprkos svom opredeljenju da postane član EU i uprkos pritiscima, nije pridružila sankcijama Unije protiv Rusije.

On je naglasio da da je Rusija zainteresovana za partnerske odose sa EU, da ima stabilna , uspešna ekonomsku saradnji razvoj i odgovornog komšiju.

Podsetio je da je obim robne razmene između Rusije i EU pre sankcija bio 407 miliajrdi evra, a da se potom smanjio dva puta.
 
RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Rusija je, kako je rekao, otvorena za obostranu saradnju sa EU ali samo uz uzajamno poštovanje i razumevanje.


U tom konetsku ocenio je da odnosi Srbije i Rusije mogu da budu primer.

 

 

- Jer vaša zemlja je naš prijatelj, vezuju nas jezik, kultura, vera. U shvatanju ljudi živi misao da smo dva bratska naroda i to i jeste tako. I u najtežim situacijama Rusija se trudila da bude podrška Srbiji, tako je bilo u 19. veku, posle potresa 1917. godine u našoj zemlji kada je veliki broj mojih sunarodnika emigrirao u Srbiju, da ne govorim da smo bili braća po oružju u dva rata. O našim dobrim odnosima mogu da posvedočim i ja jer je tako bilo i pre deset godina kada sam govorio za ovom govornicom - rekao je on.

Odnosi su sada u dobroj fazi, odvija se aktivan dijalog, postoji visok nivo razumevanja i poverenja, usaglasili smo veliki paket sporazuma koji je spreman za potpisivanje, robna razmena raste a obim ruskih investicija premaši je četiri miliajrde dolara a plan je da ga povećamo minimum za 1,5 miliajrdi, rekao je Medvedev.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

On je poručio da Rusija ceni težnje Srbije da se čuva istina o ratu i da se suprotstavlja svesnoj reviziji istorije.

To je važno danas kada se, kako je rekao, u nekim evropskim zemljama ruše spomenici vojnicima kolji su ih oslobodili od fašizma, dok se dželati proslavljaju kao nacionalni heroji, a otvorena propaganda nacističkih ideja i agresivne akcije neonacista postaju redovna pojava.

- Takvo gubljenje sećanja nije samo opasno, ono podriva najvažnije principe međunarodnih odnosa, koji su ustanovljeni upravo posle rata, a ne bilo kada. Cilj tih manipulacija je da se promeni svet i norme međunarodnog prava nekim izmišljenim razlozima, koji dozvoljavaju da se nametnu nelegalna, jednostarna rešenja da opravdaju bilo koje delatnosti - rekao je Medvedev.

Sve to, dodao je, stvara uslove za napetosti i konflikte, što dalje vodi ka nestabilnost u celom svetu.

Srbija je, kaže, nažalost, iskusila posledice delovanja koje se vrše u protivrečju i zobilazeći međunarodno pravo, podsetivši na NATO agresiju 1999. godine, kada je, kaže, podržavala Srbiju, kao što to čini i danas.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Helena

19.10.2019 16:05

Dobar i drzavnicki govor odrzao.

Boza

19.10.2019 17:11

Dve zemlje spajaju vazne i velike veze.

Dragan

19.10.2019 18:04

Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži neophodnu pomoć u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Pedja

19.10.2019 18:12

Мы благодарны России и Медведеву за все, что они сделали для нас, людей.