Predsednik Srpske liste Goran Rakić: Priština hoće da istera Srbe iz policije i izigra Briselski sporazum

Autor: Tanjug

Vesti

18.10.2019

22:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Upadi Rosu na sever Kosova pokazuju nameru Prištine da izmeni strukturu kosovskih policijskih snaga u ovom delu pokrajine, odnosno da iz njih potisne Srbe i da izigra Briselski sporazum", kaže predsednik Srpske liste Goran Rakić.

RepublikaFoto: Tanjug/Zoran Žestić
Goran Rakić

- Podsetiću vas da su nakon suspenzije nekoliko srpskih policajaca na prelazima Jarinje i Brnjak njihova mesta zauzeli Albanci, a da na primer u sudu u Kosovskoj Mitorvici dve trećine administracije čine Albanci, iako je dogovorm u Briselu bila obaveza da broj radnika bude pola-pola - ističe Rakić za Politiku.

Na pitanje da li je cilj Prištine da postavi Albance za komandire policijskih stanica, da li upadom mogu da zauzmu policijske objekte i da li je cilj Prištine da postavi "Srbe koji bi bili gori od Albanaca", Rakić ponavlja da im je cilj promena etničke strukture u svoju korist.

- Odgovornost za svoje postupke snosi svako od nas pa i oni koji su spremni da prodaju veru za večeru. Nama to nije nista novo i nepoznato. Sam pokušaj kriminalizacije severa i svih nas, profesora, preduzetnika, pravnika, mladih, žena, svakodnevan je. U tome prednjači albanska štampa iz Prištine koja stvara atmosferu linča prema Srbima posebno članovima Srpske liste - kaže Rakić.

 

 

On navodi da tome doprinosi i deo opozicije okupljen oko Dragana Đilasa, a čiji su prijatelji Rada Trajklović, Slobodan Petrović, Nenad Rašić, i ostali nedavno porazeni na parlamentarnim izborima.

- Ovi neosnovani napadi i kriminalizacija od strane pomenutih daju alibi albanskim liderima da upadaju na sever KiM - kaze Rakić.

On ukazuje i da cilj Prištine nije bio da prilikom upada Rosu izvrsi samo hapsenje već da demonstrira silu i zastrašuje narod na severu.

- Prosto je neviđeno u normalnim društvima da bilo ko šalje stotine do zuba naoruzanih ljudi sumljive prošlosti na nedužan narod pre zore, a sve radi hapšenja dvojice ljudi. Oni su mogli da budu pozvani i verujem da bi odgovorili na taj poziv. Nema tog dokumenta koji garantuje Prištini da moze da terorise Srbe, uz očigledno ćutanje međunarodne zajednice. To ćutanje stvara utisak da je Pristini sve dozvoljeno pa i to da hapsi i pritvara Srbe bez ikakvih dokaza - kaze Rakić.

On ohrabruje sugrađane koji su pretrpeli strah i materijalnu štetu da podnesu tužbe.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading