EKSKLUZIVNO: Tadić, Jeremić i Dinkić od afere "satelit" podelili masnu proviziju

Autor:

Vesti

17.10.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Boris Tadić, Vuk Jeremić i Mlađan Dinkić podelili su plen od 20 miliona dolara koji je "pretekao" iz čuvene afere "satelit", tvrdi jedan od lidera nekadašnjeg DOS i bivši ambasador u Izraelu Miodrag Mile Isakov.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/S.RADOVANOVIĆ/ST/E.CONKIĆ
Vuk Jeremić, Boris Tadić i Mlađan Dinkić

On za Srpski telegraf kaže da su sva trojica za vreme bivše vlasti prihodovala od razlike u ceni koja je ugovorom utvrđena sa izraelskom firmom "ImageSat" o satelitskom praćenju tampon-zone na jugu Srbije, gde su u to vreme vršeni iznenadni upadi OVK.

DINKIĆ POLUDEO

Nekadašnji ambasador u Tel Avivu ističe da je sve krenulo od ugovora sa Izraelcima koji je potpisao tadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić.

RepublikaFoto: youtube.com/ Bez Cenzure - Zvanični kanal
Miodrag Mile Isakov

- Kako je potpredsednik srpske Vlade bio Miroljub Labus, inače Davinićev partijski šef u G-17, sigurno je i on trebalo da učestvuje u podeli plena od razlike u stvarnoj ceni i one u ugovoru. To je i bio razlog da Dinkić, koji je obično bio partner Labusu u sličnim rabotama, poludi zato što je tom prilikom zapostavljen, pa je proglašavajući to velikom pljačkom, napravio aferu - priča Isakov.

Da ne bi bili krivično gonjeni, kako ističe naš sagovornik, Dinkiću su preneli sve detalje o višku para i kontakte sa ljudima, pa je on nastavio realizaciju tog posla.

Isakov je za taj novac saznao po dolasku na službu u Tel Aviv. Kada ga je direktor "ImageSat" obavestio da je održano i poslednje ročište na sudu i opet dao ponudu za sporazum upola cene, Isakov je o svemu izvestio predsednika Tadića i premijera Mirka Cvetkovića.

Tadićeve veze sa izraelskim biznismenima

RepublikaFoto: Tanjug
Boris Tadić

U belešci državne bezbednosti koju je nedavno objavio Srpski telegraf otkriveno je da Boris Tadić, kao savezni ministar za telekomunikacije, nije imao dovoljno znanja iz te oblasti, zbog čega se oslanjao na brata od strica Ranka.

- U vreme kada je B. Tadić bio savezni ministar za telekomunikacije na brod na Dunavskom keju dolazili su izraelski biznismeni u angažmanu Dragana Filipovića, koji su navodno pregovarali o kupovini provajdinga za novu mobilnu mrežu. Boris Tadić ne poznaje oblast telekomunikacija i u potpunosti se oslanja na stručnost svog brata od strica Ranka Tadića - precizirano je u belešci.

Inače, pred Borisa Tadića u službenoj belešci navedeno je i da je na isti brod-restoran na Dunavskom keju dolazio i Tadićev otac Ljubomir.

TADIĆEVO IGNORISANJE

- Tražio sam od njih da reše tu stvar. Od njih dvojice nije bilo nikakvog odgovora, na osnovu čega sam posumnjao da su i oni u igri. Napisao sam oštro pismo Tadiću sa zahtevom da se odmah pokrene istraga o celom slučaju. Pošto me on nije primio ni na moj zahtev, postalo mi je jasno da je lično stajao iza svega i da je sa Dinkićem podelio višak, a nešto manje su verovatno dali i Jeremiću, koji je uspešno sklanjao moje depeše u fioku - zaključuje Isakov.

Bivši ambasador tvrdi da su informacije koje je dobio tokom službovanja u Izraelu bile dovoljne da se pokrene istraga.

MOJ STAV

Marko Matić, Antidot

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Matić

Navode Isakova mora da proveri Tužilaštvo za organizovani kriminal. Tek nakon zvanične istrage moći ćemo da sudimo o umešanosti pomenutih političara. Ono što je već sada jasno jeste da su oni u to vreme bili u poziciji i da učestvuju u i da zataškaju taj slučaj

MOJ STAV

Vojislav Šešelj, SRS

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Vojislav Šešelj

Verujem da Isakov govori istinu jer je kao ambasador u Izraelu bio upućen u čitavu tu prevaru. Bila je to velika pljačka državnih para po nalogu Dinkića, mada sam siguran da Tadić, Jeremić i Davinić nisu jedini koji su u toj podeli novca učestvovali i okoristili se na priči o satelitima, za koje nismo morali da damo ni dinara, pošto smo sve snimke dobijali od Rusa

- Nemam dokaze da su uzeli te pare, ali i ono što posedujem dovoljan je dokaz da su naneli veliku materijalnu štetu državi, što je sasvim dovoljno za krivičnu odgovornost - navodi Isakov i dodaje da je posle pisma Tadiću naprasno opozvan sa dužnosti.

Bivši šef beogradske policije Marko Nicović za naš list je rekao da samo Dinkić i Davinić znaju gde su ovi milioni završili.

- Dinkić je 12 godina bio gospodar srpske kase i pitao se za sve tokove novca. Prema tome, ne treba da čudi što je tolike pare izdelio sa onima koji su tada imali veliku političku moć u zemlji - tvrdi Nicović.

Niko od prozvanih Tadić, Jeremić i Dinkić za odgovornost u vezi sa aferom "satelit" juče nije odgovorio na pitanja Srpskog telegrafa.

SVE O AFERI "SATELIT"

- afera o zakupu špijunskog satelita, koji nikad nije plaćen, izbila 2005.

- ugovor vredan 42 miliona dolara za usluge satelitskog praćenja upada OVK na jug Srbije

- potpisnici ugovora su bili savezni ministar odbrane Prvoslav Davinić i predsednik SCG Svetozar Marović

- Vlada Srbije stavila, pa skinula oznaku "službene tajne" na 30 dokumenata o ovom slučaju

- izraelska kompanija tužila Srbiju arbitraži u Parizu 2007. i dobila spor

- Srbija bila u obavezi da kompaniji isplati nadoknadu štetu od oko 37 miliona evra

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
maja

17.10.2019 07:34

Lopov do lopova i lazov do lazova.

OM

17.10.2019 07:38

Gde god je bilo novca sa se ukrade, hoštapleri uz današnje opozicije su tu bili u prvim redovima.

Ana Zemun

17.10.2019 07:58

Zbog ovakvih lopovluka narod i neće ponovo ovakve ljude u vlasti.

Lela

17.10.2019 08:12

Lopovi dno dna !