Detalji hapšenja zaposlenog u "Krušiku"! Bivši bezbednjak tvrdi da se radi o čistoj špijunaži

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

16.10.2019

16:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među dokumentacijom koju je nezakonito prikupljao i iznosio uhapšeni radnik fabrike namenske industrije "Krušik" u Valjevu A.O. nalazi se i izveštaj iz 2014. o ukupnom poslovanju i planovima upućen Nadzornom odboru koji nosi oznaku poverljivo, saznaje se u nadležnom tužilaštvu.

RepublikaFoto: youtube.com/Goli Zivot TV HAPPY
Božidar Spasić

Da je reč o poverljivom dokumentu bilo je poznato i portalima koji su ga u to vreme učinili javno dostupnim.

Dokumentacija je trebalo da prikaže da fabrika, koja je upravo 2014. dobila novo rukovodstvo i ubrzo smenila majku A.O. sa mesta jednog od direktora, zbog poslovanja sa gubicima.

Tako je i lansirana u medije, ali se ubrzo ispostavilo da je namerno dat izveštaj do septembra jer su u tom mesecu potom naplaćeni ugovoreni poslovi čime je "Krušik" pokrio dugovanja iz prethodnih godina i prešao iz minusa u plus.

- Među dokumentacijom koju je A.O. iznosio su bukvalno sve ponude, kalkulacije, ugovori sa svim kompanijama u poslednjih pet godina, počev od preduzeća "Milan Blagojević", "Namenska", "Jugoimport", "Zastava oružje", "Sloboda" i ostali, do dokumentacije na temu pregovora sa kompanijama iz inostranstva, SAD, Italije, Češke i brojnih drugih zemalja, ali i izveštaji o proizvodnji – kaže izvor blizak istrazi.

Kako se saznaje, po svemu sudeći, na osnovu A.O. u javnosti su se pojavljivale i bombastične objave poput onih da "Krušik" nije u stanju da proizvede akumulatore, a da se prijavljuje na tendere.

Gde je sve osim u rukama pojedinih stranih novinara završila dokumentacija ove izuzetno značajne fabrike srpske namenske industrije koja je nosila oznaku poverljivo, strogo poverljivo i vojna tajna u ovom trenutku se može samo nagađati.

Špijunaža pod okriljem uzbunjivača

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božo Spasić rekao je za Alo.rs da ovde nije reč ni o kakvom uzbunjivaču, već klasičnom slučaju špijunaže.

- Fabrika "Krušik" je od posebnog interesa i značaja za državu. Svaki dokument ili podatak, personalni, proizvodni, ugovorni, predstavlja deo službene tajne čije je odavanje kažnjivo zakonom. Ovde postoje činjenice koje govore u prilog tome da su podaci, dokumenta i informacije prikupljani sa namerom da se stave na raspolaganje trećim licima. To je apsolutno krivično delo. Možemo ga označiti kao odavanje službene tajne ili špijunaža - kaže bivši bezbednjak Božo Spasić.

Prema rečima Spasića, srpska namenska industrija doživljava ekspanziju i zainteresovanost za kupovinu našeg oružja raste u svetu. 

- Pretpostavljam da je neko stupio u kontakt sa A.O. i zatim prikupljao podatke za nekog trećeg, a ne samo za novinare - priča nam Spasić.

Za njega je posebno interesantna buka koju je oko hapšenja podigao jedan deo opozicije.

- Oni vrlo dobro znaju da svaka vlast mora da procesuira ovakvo ponašanje i da bi i sami isto postupili da su na poziciji. Sve se svelo na pokušaj opozicije da napadne vlast za obračun sa tzv. uzbunjivačem. To lice nije nikakav uzbunjivač već odavalac državnih i drugih tajni. Ako istraga utvrdi da su stranci došli do tih podataka, onda se radi o krivičnom delu špijunaže za koje bi odgovarao u svakoj zemlji - navodi Spasić.

Na naše pitanje da porokomentariše i slučaj majke osumnjičenog A.O. koja je smenjena sa rukovodećeg mesta u fabrici, Spasić kaže:

- "Krušik" štite KOS, VOA i BIA. Naše službe su dobro upoznate sa svime što se dešava tamo. Možemo da tumačimo da je A.O. radio i po uputstvima svoje majke, a da je deo podataka i činjenicu da zajedno rade u toj fabrici neko dobro iskoristio. Neko je smatrao da će neka vrsta "naslednog" rada tamo biti dobar alibi  i ići u prilog tome da ne bude nikad uhvaćen.

RepublikaFoto: www.krusik.rs/printscreen
Fabrika Krušik

Spasić otkriva i da su službe verovatno napravile taktički potez ne objavljujući ništa o hapšenju 20 dana kako bi razotkrili ko će prvi podići uzbunu, a samim tim i čiji interes je ugrožen.

- U slučaju kada je neko uhapšen pod sumnjom za špijunažu, određene činjenice se namerno skrivaju sa ciljem prikupljanja dodatnih podataka, ali i da bi se videlo ko će reagovati na hapšenje jer u najvećem broju slučajeva to bude primalac podataka. Službe čekaju da se pojavi panika kod onih koji stoje iza špijuna. To se i pokazalo kada su reagovali brojni faktori koji i sami primaju novac iz inostranstva. Ovo je prvi put u istoriji da se za špijuna koristi termin uzbunjivač. Nema uzbunjivača kod vojne industrije i svega onoga što spada u državni interes - zaključuje Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading