"Politizacija Interpola se nastavlja i to svi zajedno moramo sprečiti": Biljana Poović Ivković s ambasadorima u Čileu

Autor:

Vesti

12.10.2019

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković sastala se u Čileu sa ambasadorima više zemalja, kako bi im predočila argumente Republike Srbije koji nedvosmisleno ukazuju zašto takozvano Kosovo ne može postati član Interpola.

RepublikaFoto: http://www.mup.gov.rs

Popović Ivković je ambasadorima u Santjagu poručila da Generalni sekretarijat Interpola, samim stavljanjem ovog pitanja u agendu dnevnog reda Generalne skupštine, krši Povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čemu se Republika Srbija snažno protivila.

Ona je istakla da to nikako nisu smeli da urade imajući u vidu da Interpol ima status posmatrača u Ujedinjenim nacijama, pa samim tim mora poštovati sve odluke ove međunarodne institucije.

- Takođe, na Generalnoj skupštini Interpola u Pekingu, pre dve godine, usvojena je i Korelova rezolucija koja propisuje da samo članice Ujedinjenih nacija ili posmatrači, što takozvano Kosovo nije, mogu biti članice Interpola - rekla je Popović Ivković i pozvala ambasadore da njihove zemlje budu na strani međunarodnog prava i pravde, kao i da spreče politizaciju Interpola.

Ona je istakla da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i da nadležna tela Interpola, prilikom odlučivanja o zahtevu takozvanog Kosova za prijem, moraju postupati u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Foto: http://www.mup.gov.rs

Popović Ivković je rekla da je Republici Srbiji potrebna podrška na predstojećem zasedanju Generalne skupštine Interpola, podsetivši da su zemlje članice Interpola prošle godine u Dubaiju, u oba kruga, odlučno odbile prijem takozvanog Kosova.

- Svi delegati su dovedeni u neprijatnu situaciju, jer se od njih očekuje da ponovo glasaju po istom pitanju posle samo 11 meseci. Politizacija Interpola se nastavlja i to svi zajedno moramo sprečiti. Eventualni prijem predstavljao bi opasan presedan - naglasila je Popović Ivković.

Popović Ivković je rekla da ponovni zahteva takozvanog Kosova predstavlja provokaciju i osvetu, upitavši ujedno zašto Interpol krši međunarodno pravo i rezoluciju 1244 i politizuje ovu policijsku organizaciju?

- Da li Interpol preuzima nadležnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija? To je neprihvatljivo. Zato glasajte protiv kršenja međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i protiv politizacije i rušenja ugleda Interpola, kao profesionalne policijske organizacije - naglasila je Popović Ivković. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading