Nož u leđa i od Češke! Odbijena Zemanova inicijativa da se povuče priznanje Kosova

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.10.2019

18:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Češki zvaničnici nisu podržali predlog predsednika Miloša Zemana da ta zemlja povuče međunarodno priznanje Kosova. Ministar spoljnih poslova Tomas Petriček rekao je nakon sastanka, koji je održan u četvrtak, da su se zvaničnici složili da ovo pitanje za sada ne bude na dnevnom redu. Utvrđeno je da istorijske okolnosti češkog priznanja Kosova 2008. godine bile problematične, ali da to ne smeta da Češka sa Kosovom dalje razvija bilateralne odnose.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zeman je tokom posete Srbiji u septembru govorio o pokušaju ukidanje nezavisnosti Kosova, prenosi echo24.cz. - Složili smo se da pitanje priznavanja nije primereno. Situacija se nije ni na koji način promenila tako da Češka ne može da promeni svoj položaj koji je zauzela u poslednjih deset godina - rekao je Petriček novinarima u četvrtak.

On je ranije rekao da ne vidi razlog za povlačenje priznanja Kosova. Prema njegovim rečima, Češka može da učini takav korak samo ako Kosovo prestane da ispunjava određene kriterijume državnosti, na osnovu kojih je priznato 2008. godine.

- Češka politika treba da bude kontinuirana - dodao je Petriček.

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe ranije naglasilo da je Češka zaključila nekoliko sporazuma sa Kosovom, uključujući sporazum o povratku ilegalnih imigranata. Ako bi Češka prestala da priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju, to bi moglo da stvori poteškoće u sprovođenju ovih ugovora, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Češke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading