Arsić: Zakon o izboru narodnih poslanika je dobar, samo ga treba osavremeniti

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

09.10.2019

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Određene političke stranke nastoje da dovedu u pitanje izborni proces i rezultate glasanja u Srbiji, izjavio je danas potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić u razgovoru sa generalnim sekretarom OEBS-a Tomasom Gremingerom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Veroljub Arsić

Na sastanku sa Arsićem i poslanicom Stefanom Miladonović, koja je i šef stalne delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, Greminger je najavio da će OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u novembru poslati misiju koja će nadzirati redovne parlamentarne izbore za narodne poslanike u martu iduće godine.

Arsić je zadovoljan zakonom

Kako je saopštio parlament, Arsić je rekao da je Zakon o izboru narodnih poslanika dobar, ali da ga je potrebno osavremeniti.

Poručio da je vlast spremna da izađe u susret predstavnicima opozicije u meri u kojoj je to u skladu sa Ustavom i zakonima, ali da određene zahteve nije moguće ispuniti.

Arsić: Mi ne možemo da utičemo na privatne medije kakvu će voditi uređivačku politiku

- Mi ne možemo formirati privremene organe vlasti tokom sprovođenja izbornog procesa, niti smo u mogućnosti da utičemo na uređivačku politiku privatnih medija, a pogotovo medija koji su privatni i čije se sedište pritom ne nalazi na teritoriji Srbije - ukazao je potpredsednik.

Osim o predstojećim parlamentarnim izborima, Arsić i poslanica Stefana Miladinović sa Gremingerom su razgovarali i o bojkotu opozicije, izmenama Ustava, medijskim slobodama, mogućim izmenama skupštinskog Poslovnika, kao i situacija na Kosovu i Metohiji.

RepublikaFoto: Tanjug/B. STEKIĆ
Andrea Oricio i Tomas Greminger

Skupština radi dobro

Arsić je rad Skupštine Srbije ocenio kao zadovoljavajući i naveo da najveći problem u radu parlamenta predstavlja Poslovnik.

Naveo je da bi podrška OEBS-a u vezi sa donošenjem novog Poslovnika i novog etičkog kodeksa ponašanja bila od velikog značaja.

OEBS će ostati neutralan po pitanju Kosova

Arsić je povodom predstojećih parlamentarnih izbora izrazio zabrinutost zbog stanja u južnoj srpskoj autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija i izrazio nadu da će OEBS zadržati neutralnu poziciju.

Na sastanku je bilo reči i o promeni Ustava za koju se interesovao Greminger, a Arsić je objasnio da je Skupština započela proces promene Ustava koji se odnosi na položaj nosilaca pravosudnih i javnotužilačkih funkcija, a u saradnji sa Venecijanskom komisijom.

OEBS podržava rad Skupštine

Greminger je istakao da će OEBS nastaviti da podržava rad Narodne skupštine, pogotovo po pitanjima jačanja nadzorne uloge parlamenta, njene vidljivosti i transparentnosti.

Pohavlio je napore narodnih poslanika da se razvije etički kodeks ponašanja i unapređenje poslovnika.

Istakao je da OEBS podržava reforme u izbornom procesu i dodao da OEBS raspolaže instrumentima koji ovom procesu mogu pomoći.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vasko

09.10.2019 18:35

Zakone o izborima donela opozicija, kada je bila na vlasti. Tada im bili dobri.