Kurtija ne bi bilo da Jeremić nije trčao pred rudu: Srbi u nezavidnoj poziciji zbog njegovog besmislenog pitanja MSP

AUTOR: Republika

utorak, 8. 10. 2019.| 19:29

8

Izbori na Kosovu koji su završeni u nedelju po svemu sudeći biće istorijski. Sa jedne strane "ratna kolacija" Tači-Haradinaj je izgublia vlast, sa druge, Srbi su pokazali jednistvo kakvo se nije dugo nije videlo. Ali jedna nepromišljena odluka Vuka Jeremića mogla bi da napravi puno problema jedinstvenom nastupu Srba u kosovskom parlamentu.

Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Aljbin Kurti, lider pokreta "Samoopredeljenje", čija se politika temelji na stvaranju velike Albanije osvojio je najveći broj glasova, i prema izjavama srpskih političara, svi već očekuju da će novu vladu Kosova formirati kolicija Kurti-Mustafa.

Još tokom izborne noći, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nastupaju promene na čelu Kosova, da dolaze političari koji se zalažu za veliku Albaniju, ali da je Srbija spremna da razgovara sa svakim ko je legitimni predstavnik Albanskog naroda.

Politička platforma Samoopredeljenja

Politički program partije Aljbina Kurtija zasnovana je na Albanskoj nacionalističkoj ideji po kojoj svi Albanci na prostoru Balkana treba da žive u jedinstvenoj državi. Zato lider Samoopredeljenja snažno zagovara održavanje referenduma o tome da se Kosovo pripoji Albaniji, čime on pod kišobranom demokratskih procesa, želi da izvrši nasilnu secesiju dela teritorije od Srbije.

Zašto je Srbija tako loše branila svoje interese?

Nakon što je stigao odgovor Međunarodnog suda pravde održana je sednica Skupštine Srbije na kojoj su poslanici ovaj potez Vuka Jeremića ocenili kao pravu katastrofu.

Tadašnji šef poslaničke grupe SNS Tomislav Nikolić zatražio je ostavku predsednika Borisa Tadića, dok je on sam priznao da je doživeo poraz ali da ne trebaju da napadaju Jeremića jer nije on prava meta.

Još uvek nije potpuno jasno kako je pravni tim Srbije, koja uzgred ima dobre i vešte pravnike, uspeo da doživi ovakav poraz i loše odradi svoj posao, ali sve ipak upućuje na to da je Vuk Jeremić, zarad svoje lične promocije, insistirao da se brzo izađe pred MSP.

Istovremeno, Kurti u svom nacionalističkom zanosu ne priznaje Srbiju. On često naglašava da želi da razgovara sa Srbima sa Kosova, ali ne i sa Beogradom, jer je Beograd za njega faktor koji izaziva destabilizaciju u regionu. Svako mešanje zvanične Srbije koja želi da zaštiti interese svog naroda on naziva procesom "bosnizacije" regiona. Kurti kaže da po ugledu na Republiku Srpsku, Beograd želi da stvori niz malih ovakvih političkih tvorevina i upravljajući Srbima vrši eskalaciju tenzija ugrožavajući suverenitet novonastalih država.

U jednom intervjuu koji je dao za DW na pitanje novinarke da li Srbi imaju pravo da sa svojom zastavom uđu u kosovski parlament kao što je on to učinio sa zastavom Albanije, Kurti je odgovorio:

- Srbi imaju manje prava na Kosovo od Albanaca. Ovo je naša teritorija i mi smo ovde većina - rekao je Kurti.

Ovo jasno govori da Kurti pravi totalni preokret u odnosu na pređašnje političare koji su bili spremni da razgovaraju sa zvaničnim Beogradom, i uvažavali njegove interese, kako bi se postigao kakav-takav dogovor o postizanju nekakvog rešenja.

youtube.com/Minut do 12
Lična promocija važnija od interesa Srbije: Vuk Jeremić

Pitanje pred MSP

Tokom 2008. godine, Vuk Jeremić je insistirao na tome da se problem proglašenja nezavisnosti Kosova reši pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Smatrajući da je međunardno pravo na strani Srbije, nedovoljno pripremljeni i obavešteni, srpski tim je "zbrzao" taj proces i doživeo potpuni fijasko.

Pitanje koje je postavljeno bilo je isuviše opšte a glasilo je: Da li je akt nezavisnosti po međunarodnom pravu? Na ovo sudije MSP nisu mogle da odgovore odrično, jer međunarodno pravo priznaje secesiju ali pod određenim uslovima, međutim, ti uslovi nisu bili zadovoljeni u slučaju Kosova što je pravni tim na čelu sa Vukom Jeremićem prevideo.

Ko ima pravo na secesiju?

Prema međunarodnom pravu, secesija se može podeliti u dva oblika: unutrašnja i spoljašnja. Unutrašnja secesija podrazumevaje odvajanje naroda od kolonijalnih država, tokom procesa koji je trajao 60-ih i 70-ih godina XX veka, pri čemu su im UN davale nedvosmislenu podršku novonastalim političkim tvorevinama.

Spoljašnja secesija je ona u kojoj narod koji želi da odvoji deo teritorije već ima svoju matičnu državu. Pored Kosova, još je tu poznat slučaj turskog dela Kipra, koga je priznala samo Turska republika.

Narod koji ima matičnu državu nema pravo na secesiju dela teritorije suverene države

Dakle, prema normama međunarodnog prava narod koji ima matičnu državu nema pravo na secesiju dela teritorije i promenu granica, te da je Jeremić i njegov tim malo dublje zašao u međunarodno pravo, pitanje bi trebalo da glasi: Da li je akt nezavisnosti naroda koji ima svoju matičnu državu, po međunarodnom pravu?

Ovako definisano pitanje bi sudije MSP stavilo u nezgodnu poziciju, jer bi svaka potvrda pravne legalnosti akta o secesiji bilo kršenje međunarodnog prava, poretka i delegitimacije suda.

Drugčiji odgovor članova sudskog veća sigurno ne bi dalo legitimitet Kurtijeve politike u kojoj se traži referendum o tome da se Kosovo spoji sa Albanijom. Ali, izgleda da je lična promocija Vuka Jeremića u međunarodnim institucijama bila važnija od interesa Srbije, te se celom procesu pristupilo traljavo i površno, što je Srbiji otežalo borbu za svoju južnu pokrajnu.

Predsedništvo Srbije
Politika koja jedino daje rezultate: Aleksandar Vučić

Pozicija Beograda

Iako je politički manevar Srbije sužen ukoliko Kurti formira Vladu, ipak ostaje dovoljno prostora za delovanje kako bi se očuvali interesi našeg naroda na Kosovu.

Dosadašnjom strpljivom i mirnom politikom Aleksandar Vučić je pridobio mnoge zapadne lidere na svoju stranu i stekao kredibilitet nekoga ko uvažava demokratske vrednosti, te pregovorima i kompromisom želi da dođe do rešenja.

Kurti neće biti u vladi?

Mediji već spekulišu o tome da se formira šira koalicija na Kosovu bez Kurtija, uključujući Srbe. Prema saznanjima koja dolaze iz diplomatskih izvora, Kurti se ocenjuje kao "tvrd" političar koji nije sklon da uvažava drugu stranu, naročito Srbe, što bi vodilo daljem odlaganju postizanja kompromisa.

Sa zapada se sve više čuju glasovi da se problem Kosova ne može rešiti jednostrano, na štetu Srba, već i Albanci moraju da žrtvju deo svojih interesa kako bi se postigao komprimis. Poseta američkih senatora, zatim Makrona Beogradu, jasno govore da se interesi Srbije sada uvažavaju.

Upravo zbog toga zvaničnici u Beogradu bi trebalo da i dalje insistiraju na politici mira, razgovora i kompromisa. Jer, ne smemo zaboraviti, SAD igraju važnu ulogu u političkim procesima na Kosovu, a ukoliko oni procene da je Kurti zadrti nacionalista koji nije spreman da uvaži interese i druge strane, može se desiti da vlada bude formirana bez najjače partije.

Tu Srpska lista izbija kao moguće rešenje jer zbog jedinstva koje su pokazali Srbi, ne samo da ona verno odražava interese našeg naroda, nego se na nju zapadni partneri mogu osloniti upravo zbog sloge koja neće izneveriti dogovorenu politiku ukoliko se ona bude formirala.

Ana Brnabić za Srpski telegraf o napadima na Vučićevu porodicu: Da nam se ne ponovi 2003!
Ana Brnabić za Srpski telegraf o napadima na Vučićevu porodicu: Da nam se ne ponovi 2003!
53
DAČIĆ U ELEMENTU: Brecnem se kad me zovu predsednikom Skupštine, JOŠ SE NISAM APDEJTOVAO!
DAČIĆ U ELEMENTU: Brecnem se kad me zovu predsednikom Skupštine, JOŠ SE NISAM APDEJTOVAO!
0

KOMENTARI 8

star8. oktobar 2019. u 20:20

Kurti želi da izvrši nasilnu secesiju dela teritorije od Srbije i pripoji je Albaniji i stime će oterati Srbe sa KiM, ali nadam se da neće biti tog scenarija.

4 0 Odgovori

Nikoletka8. oktobar 2019. u 20:42

Jeremic je samo uspesno zatvarao vrata Srbiji dok je sebi otvarao nove prijateljske veze.

4 0 Odgovori

Biza8. oktobar 2019. u 21:08

Nisam ni ocekivao da je Jeremic uradio nesto dobro po nas..

4 0 Odgovori

Dexter9. oktobar 2019. u 01:55

Jeremic je samo koristio priliku da sebi zgrne bogatstvo, dok je Srbiju zavio u crno.

4 0 Odgovori

Natasa9. oktobar 2019. u 06:34

Od Jeremića ništa pametno i ne očekujemo...

4 0 Odgovori

vidi sve komentare
VUČIĆ ZA RUSKE MEDIJE O KOSOVU: Stav Srbije nije se promenio!
VUČIĆ ZA RUSKE MEDIJE O KOSOVU: Stav Srbije nije se promenio!
23
ŠUTANOVAC PORUČIO ĐILASOVCIMA: Boga molite da se Vučić saplete na Kosovu, ali to se neće dogoditi! SAMO GLEDAJTE!
ŠUTANOVAC PORUČIO ĐILASOVCIMA: Boga molite da se Vučić saplete na Kosovu, ali to se neće dogoditi! SAMO GLEDAJTE!
1
Grenel se zahvalio Vučiću na proširenju Merdara: Krupan korak
Grenel se zahvalio Vučiću na proširenju Merdara: "Krupan korak"
60
LAJČAK U ČETVRTAK U BEOGRADU? Cilj posete - pronaći izlaz iz ćorsokaka u koji je dijalog upao
LAJČAK U ČETVRTAK U BEOGRADU? Cilj posete - pronaći izlaz iz ćorsokaka u koji je dijalog upao
0
Funkcioner SPS-a se oglasio: OD ANE BRNABIĆ ZAVISI DA LI ĆU BITI MINISTAR
0

Funkcioner SPS-a se oglasio: OD ANE BRNABIĆ ZAVISI DA LI ĆU BITI MINISTAR

Zlatni vitamin je najbolja zaštita od korone: Srpski doktori otkrivaju šta treba da radite svakog dana kako biste se zaštitili
0
"Zlatni vitamin" je najbolja zaštita od korone: Srpski doktori otkrivaju šta treba da radite svakog dana kako biste se zaštitili
ČOMIĆEVA GEBELS, MOMIROVIĆ GOVEDO, DMITROVIĆU PSUJU DECU! LINČ MINISTARA: Đilasovci OSULI PALJBU po novajlijama u vladi
0
ČOMIĆEVA GEBELS, MOMIROVIĆ GOVEDO, DMITROVIĆU PSUJU DECU! LINČ MINISTARA: Đilasovci OSULI PALJBU po novajlijama u vladi
Kadrovi SPS u vladi: Ružić prvi potpredsednik i ministar prosvete, Tončev ministar bez portfelja
Srbija

Kadrovi SPS u vladi: Ružić prvi potpredsednik i ministar prosvete, Tončev ministar bez portfelja

Republika

 - ponedeljak, 26. 10. 2020. u 20:33 0

Potpredsednik SPS-a Branko Ružić biće prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, saopštio je...

NA PRAZNIK SVETE PETKE: Hram Svetog Save sutra otvoren za posetioce!
Društvo

NA PRAZNIK SVETE PETKE: Hram Svetog Save sutra otvoren za posetioce!

Tanjug, Republika

 - ponedeljak, 26. 10. 2020. u 19:49 0

Hram Svetog Save na Vračaru sutra će biti otvoren za posetice na praznik Svete Petke, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Tiodorović otkriva kada se uvodi policijski čas, šta nas čeka u trećem talasu i da li će biti promena u radu škola?
Društvo

Tiodorović otkriva kada se uvodi policijski čas, šta nas čeka u trećem talasu i da li će biti promena u radu škola?

Telegraf, Republika

 - ponedeljak, 26. 10. 2020. u 19:26 0

U ovom trećem talasu korona virusa, koji će biti najduži, Srbija može da se suoči sa jednim do dva pika. O najoštrijim merama u smislu...

Pamet u glavu, vozite oprezno! AMSS upozorio na otežane uslove zbog magle i sumaglice
Društvo

Pamet u glavu, vozite oprezno! AMSS upozorio na otežane uslove zbog magle i sumaglice

Tanjug, Republika

 - ponedeljak, 26. 10. 2020. u 19:01 0

Magla i sumaglica i večeras mogu otežavati vožnju jer mogu smanjivati vidljivost, posebno na putevima koji prolaze pored reka, jezera, u...

NEMAMO VREMENA! Doktor Kon poslao DRAMATIČNU poruku preko Fejsbuka: Nagoveštava KATASTROFU?!
Društvo

"NEMAMO VREMENA!" Doktor Kon poslao DRAMATIČNU poruku preko Fejsbuka: Nagoveštava KATASTROFU?!

Republika

 - ponedeljak, 26. 10. 2020. u 18:41 0

Član Kriznog štaba dr Predrag Kon objavio je danas alarmantno upozorenje građanima Srbije na društvenoj mreži Fejsbuk.

Skupština usvojila Predlog zakona o ministarstvima!
Skupština usvojila Predlog zakona o ministarstvima!
0

Skupština Srbije danas je jednoglasno usvojila Zakon o ministarstvima.

Filipu su lekari dijagnostifikovali rak i spremili ga za amputaciju noge: U manastiru Tumane dogodilo se čudo, a sada njegovi roditelji žele da se oduže bogu
Filipu su lekari dijagnostifikovali rak i spremili ga za amputaciju noge: U manastiru Tumane dogodilo se čudo, a sada njegovi roditelji žele da se oduže bogu
0

Lazaru Filipoviću (9) iz Vladičinog Hana, pre godinu dana dijagnostikovan je težak oblik raka, a...

  • Na kiosku
    Danas na kioscima

    Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim novinama

    Naslovna za 27. 10. 2020.