Drugi dan posete šefa Turske obeležiće Trilateralni samit i polaganje kamena temeljca na izgradnji auto-puta Beograd- Sarajevo

Autor:

Vesti

08.10.2019

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugog dana posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji polaganjem kamena temeljca biće obeležen početak radova na izgradnji auto-puta Beograd- Sarajevo.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Redžep Tajip Erdogen sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu

Događaju će prisustvovati i srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji je i domaćin posete, kao i trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Pre toga, u srpskoj prestonici, u Palati Srbija, biće održan Trilateralni samit Srbije, Turske i BiH, čiji će domaćini biti srpski i turski predsednici.

Delegaciju BiH predvodiće Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.

Upravo će današni događaj sa polaganjem kamena temeljca biti možda i najznačajniji događaj tokom posete turskog predsednika Srbiji.

On je u Beograd došao juče, kada mu je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, nakon čega je sa svojim srpskim kolegom razgovarao najpre u četiri oka, a zatim i na Visokom savetu za saradnju.

Tokom dana, predsednici su obišli i izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a otvorili su i Srpsko-turski poslovni forum.

Takođe, u njihovom prisustvu je razmenjeno i devet memoranduma o saradnji u raznim oblastima, od bezbednosti do obrazovanja, a razmenjene su i izdanja prigodnih poštanskih marki povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Tokom zajedničke konferencije za medije, Vučić i Erdogan su u više navrata isticali ekonomsku saradnju dve zemlje, istakavši da će raditi na tome da trgovinska između dve zemlje dostigne 1,5 milijardi evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
sanja

08.10.2019 12:17

Jos jedan put koji ce Srbiju pribliziti clanstvu u EU.

Ivan

08.10.2019 12:45

Ništa ne povezuje tako zemlje i jača ekonomsku saradnju kao izgradnja moderne infrastrukture.

nina

08.10.2019 12:47

Srbija ostvaruje svoje ciljeve , vođena politikom predsednika VUčića

Tresimesi1

08.10.2019 13:46

Nadasve burnu i turbulentnu prošlost moramo da ostavimo iza sebe,a budućnost će nam se osmehnuti samo ako joj damo pozitivan povod.Ovaj auto-put je pomak na bolje i lepše sutra.