Serijal o svemu što se dešava u SPC: Evo zašto je zaćutao Sava Janjić

Autor: B. KAŠANSKI

Vesti

08.10.2019

05:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske obaveštajne službe, prema našim saznanjima iz serijala o rušenju patrijarha Irineja, bave se i ulogom igumana Visokih Dečana Save Janjića, objašnjavajući i zašto se, nakon čestih političkih istupa, gotovo potpuno povukao iz javnosti gaseći društvene mreže, na kojima se inače redovno oglašavao.

RepublikaFoto: youtube.com/ Sava Janjic
Sava Janjić

- Janjić je od radikalnog antiekumeniste, koji je zastupao takve stavove iako mu je majka Hrvatica katoličke veroispovesti, preobratio u sveštenika koji je vrlo kooperativan u kontaktima sa stranim predstavnicima. Održava redovne kontakte sa italijanskim kontingentom Kfora zaduženim za obezbeđenje Visokih Dečana, ali ostvaruje bliske odnose i sa diplomatskim i vojnim predstavnicima SAD, Nemačke i Britanije na Kosovu. Oni posredstvom Janjića i njemu bliske grupacije iz Eparhije raško-prizrenske nastoje da prikupljaju saznanja o delovanju srpskih političkih predstavnika na Kosovu - konstatuju Rusi i nastavljaju:

- Još 2008. godine Janjić je bio u redovnoj komunikaciji da Dejvidom N., predstavnikom političkog odeljenja u ambasadi SAD u Prištini, kome je redovno prenosio informacije o tada aktuelnom sukobu vladike Artemija i sadašnjeg episkopa Teodosija.

Kako pišu Rusi, o uticaju koji strani predstavnici imaju na Janjića svedoči i činjenica da se nakon više sastanaka sa predstavnicima SAD, koji su jasno u tim prilikama stavili do znanja da je politika Vašingtona da podržava teritorijalno razgraničenje i da bi predstavnici Crkve trebalo da se bave crkvenim stvarima, vidno pasivizirao svoje javne istupe.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading