Evo o čemu su Vućić i Erdogan razgovarali u ČETIRI OKA

Autor: T. KOVAČEVIĆ - G. MITROVIĆ

Vesti

08.10.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ulaganja u Srbiju, podrška za rešenje kosovskog problema, održavanje mira u regionu, ali i pojedina geostrateška pitanja, bile su teme o kojima su u četiri oka razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je juče doputovao u dvodnevnu posetu našoj zemlji.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić

Ulaganja u Srbiju, podrška za rešenje kosovskog problema, održavanje mira u regionu, ali i pojedina geostrateška pitanja, bile su teme o kojima su u četiri oka razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i lider Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je juče doputovao u dvodnevnu posetu našoj zemlji.

Kako saznaje Srpski telegraf, dvojica šefova država su nasamo pričala o nastavku turskih investicija u Srbiji, podršci te države održanju stabilnosti na prostoru zapadnog Balkana, pa sa tim u vezi bilo je reči i o kompromisnom rešenju oko KiM. Podsetimo, uoči dolaska u jednom intervjuu Erdogan je poručio da će Turska prihvatiti svako rešenje o kojem se dogovore Beograd i Priština, ne pominjući razgraničenje, ali očigledno misleći upravo na to.

- Na osnovu moje posete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmeni od dve milijarde dolara kratkoročno, a pet milijardi dugoročno - rekao je Erdogan posle tet-a-tet susreta sa Vučićem.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Turski predsednik je ocenio da su odnosi između dve zemlje izuzetni, čemu je u velikoj meri, kako je rekao, doprinos dao njegov domaćin Aleksandar Vučić.

MOST MIRA

- Turska će nastaviti da radi na podržavanju mira na Balkanu kako bi sve postojeće probleme ostavili za sobom. Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH, koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira koji će povezivati srca naroda - podvukao je Erdogan.

Vučić: Svako rešenje koje se u pregovorima postigne biće prihvatljivo za Ankaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Turska, kad je reč o kosovskom pitanju, vodi u skladu sa svojim interesima, ali da je veliki pomak to što je predsednik Turske poručio da će prihvatiti svako rešenje do kojeg dođu Beograd i Priština.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

- Turska je priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je Erdogan uoči posete rekao da pozdravlja pregovore Beograda i Prištine i da će svako rešenje koje se u pregovorima postigne biti prihvatljivo za Ankaru - naveo je Vučić, posle čega je turski predsednik skinuo slušalice, uhvatio ga za ruku i rekao:

- Moj prijatelj je odgovorio umesto mene! Nemam šta da dodam.

Vučić je poručio da se Turska ponašala u skladu sa svojim interesima, a da Srbija neće dobiti ništa dobro, niti će biti pametnija ako deli packe i drži pridike toj zemlji.

Oduševljenje na Instagramu

Erdogan se tokom boravka u Beogradu pohvalio svojim pratiocima na Instagramu dočekom koji mu je priredio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: instagram.com/rterdogan

Turski lider je na instastoriju profila koji prati više od šest miliona ljudi objavio fotografije srdačnog susreta sa srpskim kolegom.

- Za nas Srbe samo jedna stvar nije dobra, ako se ne pokažemo kao dobri domaćini. Što ne znači da treba da se ulizujemo bilo kome, već da moramo da vodimo računa da ne uvredimo goste - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Erdogan sa suprugom Eminom

DOČEK ZA PAMĆENJE

Inače, predsednik Srbije je za turskog kolegu najpre priredio svečani doček ispred Palate Srbija. Njih su pozdravili pripadnici Garde Vojske Srbije, intonirane su himne "Bože pravde" i "Marš nezavisnosti", a onda su ispaljeni i počasni plotuni. Nakon dočeka, predsednici su obišli izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije".

Drugog dana posete Vučić i Erdogan biće domaćini na trilateralnom sastanku Srbije, Turske i BiH, koju će predstavljati članovi Predsedništva Željko Komšić, Milorad Dodik, Šefik Džaferović. Važniji deo posete biće svečano obeležavanje početka radova na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo, na deonici puta Sremska Rača-Kuzmin.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Stigao i brat Hido!

Zajedno sa turskom delegacijom došao je i bivši košarkaš Hidajet Turkoglu, koji je trenutno predsednik tamošnjeg košarkaškog saveza. Turkoglu je, inače, veliki zagovornik Erdoganove politike, ali i veliki prijatelj sa srpskim asovima Vladom Divcem i Predragom Stojakovićem, sa kojima je tri godine igrao u američkoj ekipi Sakramento Kings.

Divac i Stojaković su ga zvali brat Hido, a on je prilikom svečanog dočeka razmenio nekoliko rečenica sa predsednikom Vučićem, koji je uz osmeh konstatovao kako je retkost da je prilikom zvaničnih susreta neko viši od njega. Turkoglu je, inače, rođen u Istanbulu, ali su njegovi roditelji poreklom iz Sjenice, tečno govori srpski i navijač je Partizana, kluba kojem je nedavno bio u poseti, kada mu je uručen dres na poklon.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Marko

08.10.2019 07:44

Vazne teme i razgovori za Srbiju.

Laki

08.10.2019 07:50

Bitne teme i razgovori za Srbiju....

Mica

08.10.2019 08:32

Znacajan je razgivor Turske i Stbije.Podrska koju nam pruza Turska je veoma vazna.U vezi Kosova i ulaganja u nasu zemlju.

ana

08.10.2019 08:44

Iskrena podrska i prijateljstvo dve zemlje vodi ka prosperitetu kao i resavanju mnogih znacajnih pitanja za Srbiju.