Otkrivamo! Ovo je američka strategija za Kosovo: Ko ne bude za podelu, proći će kao Haradinaj!

Autor:

Vesti

07.10.2019

18:01 >> 18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon formiranja nove prištinske vlade, ko god bio na njenom čelu, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti ili Vjosa Osmani, kandidatkinja za premijera Demokratskog saveza Kosova, ukinuće takse i razgovarati sa Beogradom o kompromisnom rešenju za Kosovo i Metohiju, uključujući i razgraničenje u južnoj srpskoj pokrajini.

Donald Tramp, Hašim Tači i Ramuš Haradinaj

Ovo je, kako saznaje Srpski telegraf u diplomatskim krugovima, suština onoga što će se dešavati nakon izbora na KiM. Za realizaciju ovakve strategije, kažu naši sagovornici, posebno je važna uloga SAD i Trampovog specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine Ričarda Grenela, koji uporedo obavlja dužnost američkog ambasadora u Nemačkoj.

JASNA PORUKA

Prema rečima jednog od naših sagovornika, dugogodišnjeg zapadnog diplomate u regionu, rezultati kosovskih izbora bili su jasna poruka Vašingtona i samog Donalda Trampa tamošnjim liderima da je sudbina Ramuša Haradinaja namenjena svakom ko se ogluši o stavove SAD.

RepublikaFoto: youtube.com/Kosovo Sever Portal
Ramuš Haradinaj

- Haradinaj je rizikovao, vezao se za neke druge međunarodne faktore, odbijajući da ukine takse na robu iz centralne Srbije i zato je tako i prošao - objašnjava naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vjosa Osmani

Rezultati izbora

  • Pokret Samoopredeljenje - 25,6%
  • Demokratski savez Kosova - 24,89%
  • Demokratska partija Kosova - 21,07%
  • Koalicija Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije - 11,52%
  • Srpska lista - 6,71%
  • NISMA - Alijansa novo Kosovo - 4,89%
  • Samostalna liberalna stranka - 0,24%
  • Partija Kosovskih Srba - 0,1%
  • Koalicija Sloboda - 0,09%
  • * u preliminarne rezultate se ne ubrajaju glasovi pristigli putem pošte

Prema rečima izvora našeg lista, mnogo pre izbora na Kosovu SAD su kao svoje favorite promovisale Samoopredeljenje i partiju DSK, čiji je lider bivši kosovski premijer Isa Mustafa, koji je pod jakim uticajem Amerike.

- Procena je bila da će DSK ipak dobiti nešto više glasova. Međutim, Kurti je odneo pobedu i sada je sasvim moguće da će on biti premijer, umesto unapred projektovane Vjose Osmani. Ipak, ko god od njih bude vodio vladu, moraće da uradi istu stvar, a to je ono što je odlučeno u Vašingtonu - objašnjava naš sagovornik.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Ivica Dačić

Dačić: Palmer mi je najavio ovakav scenario

Umešanost SAD ne iznenađuje ni šefa srpske diplomatije Ivicu Dačića, koji je otkrio da mu je nedavno američki izaslanik za zapadni Balkan Metju Palmer rekao da SAD očekuju da će pokret Samoopredeljenje i DSK napraviti koaliciju.

- Ništa nije slučajno. I Amerikanci sami kažu da je to sada jedan složeniji zahvat, imajući u vidu da se prvi put suočavaju sa Samoopredeljenjem, odnosno sa strankom koja se zalaže za "veliku Albaniju" - rekao je Dačić.

Dodao je pak da treba sačekati nove izjave Kurtija i Mustafe jer je jedna stvar šta neko govori kada je u opoziciji, a šta govori kada dođe na vlast.

- Ne možemo da utičemo na to koga će kosovski Albanci da biraju, moramo da sarađujemo sa svima bez obzira na to da li se nekome ta partija sviđa ili ne. Svakako očekujemo nastavak dijaloga, da se ukinu takse i da se stvore uslovi za traženje kompromisnog rešenja - istakao je Dačić.

O tome što Kurti predlaže traženje ratne odštete, Dačić kaže da to nije novo, te poručio da sve ekstremne zahteve treba ostaviti po strani.

CENTRI MOĆI

On napominje i da je nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno u Njujorku, kada se srela sa Vučićem, znatno omekšala stav o razgraničenju, kao i da Ričard Grenel, specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, definitivno preuzima inicijativu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Kurti: Bez taksi, ali hoćemo obeštećenje

Aljbin Kurti najavio je u intervjuu bečkom Standardu da će ukinuti takse, ali i tražiti recipročne poteze Beograda, pa i ratno obeštećenje. Kaže da će, ako postane premijer, u prvoj sedmici mandata početi dijalog sa Srbima na Kosovu.

- U prvom mesecu moramo videti i gde se nalazimo nakon 33 sporazuma koje smo do sada zaključili sa Beogradom - kazao je Kurti.

Na pitanje da li će, ako postane premijer, zastupati i Srbe, Kurti je odgovorio: "Naravno. Verujem da će biti Srba koji će razmisliti da li to činim bolje od Vučića".

Rekao je i da će takse zameniti principom reciprociteta.

- Beograd, recimo, mora prihvatiti naše tablice i dokumenta, na kojima stoji republika Kosovo. Želimo rasvetljavanje sudbine nestalih osoba, bez obzira na to koje su nacionalnosti, kako bismo našli i nestale Srbe i Rome. Trebalo bi uspostaviti zajedničke timove od kosovskih, srpskih i međunarodnih istraživača, koji bi analizirali masovne grobnice - rekao je Kurti.

- Tramp stoji iza njega i taj plan se realizuje. Ovu vladu Kurtija i Mustafe nesporno pravi Amerika, te nema sumnje da će novi funkcioneri raditi bespogovorno šta im se kaže - zaključuje naš izvor.

Da će zapad odlučivati o sastavu nove vlade u Prištini, smatra i Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

Simić (Srpska lista): Sa Kurtijem kao sa bilo kim drugim

Pobeda Srpske liste i osvajanje svih deset poslaničkih mandata u kosovskom parlamentu ojačaće pregovaračku poziciju Beograda u dijalogu sa Prištinom, izjavio je potpredsednik Srpske liste Slavko Simić. On je poručio da će se ta lista jednako boriti za prava Srba na KiM, bez obzira na to ko bude na čelu nove vlade u Prištini.

- Nikada nećemo odustati, bez obzira na to ko bude glavni politički činilac u Prištini, da li Aljbin Kurti ili Vjosa Osmani, da se borimo za naša prava i slobodu, ravnopravnost i budućnost naše dece na KiM - rekao je Simić.

Povodom pobede Samoopredeljenja, on je konstatovao da među albanskim liderima nema velike razlike i da svi isto misle srpskom narodu.

- To će uglavnom odlučiti isti zapadni centri moći koji su i do sada sastavljali izvršnu vlast na Kosovu. Nama je bitno da se pre svega ukinu takse i da se nakon toga nastave razgovori sa Beogradom. Da li će pak biti formirana takva većina ili će opet biti u vladi neko ko će zastupati drugačije ideje, videćemo. Mada je bilo ohrabrujućih izjava - kaže Drecun za naš list.

REAKCIJE

RepublikaFoto: Tanjug

Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM

Otopile su se nade Prištine da će Srbi ići u više kolona, da uzmu privatne Srbe i da sa njima prave političke aranžmane. Ne krijemo da sve radimo u dogovoru. Srpska lista će dogovor o budućim koracima praviti sa Beogradom i neka niko ne računa na blanko podršku srpskih predstavnika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Edi Rama, premijer Albanije

Čestitamo Kosovu na uspešnim parlamentarnim izborima. Čestitamo Aljbinu Kurtiju na najboljem rezultatu. Čestitamo DSK i Vjosi Osman na drugom najboljem rezultatu. Čestitamo DPK i Kadriju Veseljiju na prihvatanju rezultata. Srećniji novi dani za Kosovo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Hašim Tači, predsednik Kosova

Potrebno je što je moguće pre formirati vladu kako bi se suočili sa izazovima koji čekaju Kosovo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading