Dvojica vladika priželjkuje da Patrijarh Irinej što pre zanemoća i ode

Autor:

Vesti

07.10.2019

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema ruskim izvorima, pre svega tajnim dokumentima obaveštajne službe u koje je naša redakcija imala uvid, vladika Grigorije i vladika Hrizostom priželjkuju da Patrijarh Irinej što pre zanemoća i ode sa čela Srpske pravoslavne crkve, kako bi jedan od njih dvojice zaseli na to mesto.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Patrijarh Irinej

Patrijarha Irineja grupa vladika okupljena oko mitropolita Amfilohija vidi kao glavnu smetnju za preuzimanje vlasti u SPC, navodi se u ruskom izveštaju. Prema ruskim izvorima, Amfilohije je nastojao da uz podršku bliskog saradnika, koordinatora pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića, u predlog novog ustava SPC uvrsti odredbu prema kojoj bi se izbor patrijarha vršio preglasavanjem, a ne žrebanjem kandidata, što je do sada bio slučaj.

Uz Amfilohija, kako konstatuju Rusi, jaku želju da bude patrijarh iskazuje i vladika Grigorije, koji već duže vreme lobira među episkopima kako bi obezbedio glasove za neke buduće izbore.

Upravo prethodnih dana, kada je patrijarh Irinej bio bolestan i jedno vreme nije ni napuštao postelju, grupa vladika pojačala je lobiranje, očigledno se nadajući da patrijarh trajno zbog narušenog zdravlja neće moći da obavlja funkciju. Takođe, kao međukorak u svojim nastojanjima da dođu na čelo SPC, a jedan iz njihove grupe bude novi patrijarh, oni vide mogućnost da vladika dabrobosanski Hrizostom postane neka vrsta vršioca dužnost patrijarha, od trenutka kada Irinej više ne bi mogao da obavlja dužnost do izbora novog poglavara SPC.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading