Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić: Cenim ministarku Mihajlović, ali ponavljam CarGo nije taksi prevoz i radi u skladu sa zakonom

Autor:

Vesti

06.10.2019

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić rekao je danas da ceni ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović, ali da ponavlja da CarGo nije taksi prevoz i da radi u skladu sa zakonom.

Foto: youtube.com/Car:Go Go Anywhere
Foto: Ilustracija

- Sva plaćanja u CarGo-u idu preko kartice, idu javno i mogu da se kontrolišu i na njih se plaća pdv. Cenim gospođu ministarku, ali ponavljam CarGo nije taksi prevoz. Vi ne plaćate upotrebu kilometra, već plaćate upotrebu aplikacije i tako CarGo ne krši zakon - istakao je Vujanić gostujući u jutarnjem programu TV Happy.

On je dodao da se ne treba buniti napretku, jer usluga poput CarGo aplikacije postoji svuda u svet – u Americi Uber, Rusiji Yandex, Kini Didi aplikacija i da je u „velikoj dilemi da li bi kod nas moglo da se dokaže da to nije legalno“.

- Biće teško da mi kažete da dve milijarde ljudi koji na svetskom nivou koriste ovu uslugu koristi to nelegalno. Ja sam uvek za to da se kazni onaj koji krši zakon, ali CarGo ne krši zakon. To je udruženje koje vozi međusobno svoje članove - kazao je profesor saobraćajnog fakulteta.

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ
Milan Vujanić

Vujanić je istakao da se ne slaže sa načinom na koji su taksisti blokirali saobraćaj u Beogradu i dodaje da svoja prava treba da brane pred institucije, tako što će podneti prijavu, a ne tako što će stopirati grad i onemogućiti ljudima da obavljaju svakodnevne funkcije.

Prema njegovim rečima, taksisti su imali određene beneficije u odnosu na ostale profesije, pa nisu bili u obavezi da prevoze stranku, već su birali kada rade i koliko rade i niko im ništa nije mogao.

- Idete ulicom dignete ruku i ne zaustavi se jer ne mora da stane. To se često dešava. Taksista danas ima oko 6.000 i dok jedan od njih ne ode u penziju, nov čovek ne može da dobije dozvolu i onda imamo monopolsko funkcionisanje - istakao je profesor.

On je dodao da CarGo ne bi imao posla, kada bi taksisti mogli da obave sav posao u Beogradu i istakao da je CarGo čak ponudio taksistima osnivanje udruženja koje će funkcionisati preko aplikacije i gde će imati garantovanu platu od 150.000 dinara, što je po njemu, fer ponuda.

Komentari (2)

Loading
Đura

06.10.2019 14:35

Imamo monopolsko funkcionisanje taksi udruženja.