Lavrov raskrinkao prljavu igru SAD: Pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum, da uvuku Kosovo u NATO

Autor: Tanjug

Vesti

02.10.2019

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da SAD pokušavaju da revidiraju Briselski sporazum, u delu koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština, kako bi "uvukle Kosovo u NATO" i tamo zadržale svoju vojnu bazu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

U tom kontekstu, Lavrov je podsetio da je pre četiri godine potpisan sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM, kojim se garantuju jezička, kulturna i verska prava Srba, prenosi TAS S.

- Ova zajednica nije teritorijalno kompaktna - postoji sever, gde su teritorije blizu jedna druge i postoje enklave, koje su takođe deo ove zajednice. Ova zajednica ima svoju zastavu, himnu i grb. Sporazum je ostao na papiru četiri godine. Sada su u toku pokušaji da se izvrši njegova revizija svim sredstvima, uz aktivno učešće SAD u cilju razvoja situacije u kojoj bi Kosovo moglo da bude uvučeno u NATO, zajedno sa najvećom američkom bazom u Evropi, Bondstilom - rekao je Lavrov na 16. godišnjoj sednici tink tenka iz Moskve "Klub za diskusiju Valdaj".

Lavrov je ranije danas izjavio da SAD i pojedini njihovi evropski partneri nemeravaju da uvuku BiH u NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading