SPS predlaže izmene Poslovnika i Zakona o Narodnoj skupštitini

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.10.2019

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) Ðorđe Milićević podneo je parlamentu predlog izmena i dopuna Zakona o narodnoj skupštini sa ciljem da se, kako je rekao, spreči politička trgovina mandatima.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Đorđe Milićević

Milićević je novinarima rekao da SPS ne spori odluku Ustavnog suda, iako se sa njom ne slažu, da mandati pripadaju poslaniku, ali smatraju da oni ne mogu biti predmet političke trgovine. Milićević je objasnio da oni u predlogu izmena i dopuna zakona u članu 30. preciziraju da narodni poslanik ne može biti predstavnik političkih stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika.

U Narodnoj skupštini se, kaže, po ovom predlogu ne mogu formirati poslaničke grupe stranaka, koalicija ili grupa građana koje nisu osvojile poslaničke mandate. Sadašnji saziv parlament, rekao je on, ima veoma velik broj poslaničkih grupa među kojima i predstavnike političkih opcija koji nisu učestvovali na izborima i koji nisu dobili poverenje građana na izborima.

Milićević je predložio i izmene i dopune Poslovnika Narodne skupštine kojima je predviđeno materijalno sankcionisanje onih koji neopravdano odsustvuju sa sednica. - Nas poslanike su izabrali građani, a ukoliko neko od građana ne dođe na posao to se odražava na njegovu platu. Mi moramo deliti sudbinu građana kao predstavnici naroda i zato smo predložili izmene i dopune Poslovnika koje predviđaju da svako neopravdano odustvo sa sednice mora biti materijalno sankcionisano, a sva sredstva tako prikupljena kroz Administrativni odbor da budu usmeravana u dobrotvorne svrhe - rekao je Milićević.

Šef poslanika socijalista ocenio je da bi predlozi SPS trebalo da uanprede red i poštovanje dostojanstva Narodne skupštine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading