Vučić čestitao Siju 70. godišnjicu Narodne Republike Kine

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

01.10.2019

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Kine Si Ðinpingu povodom velikog jubileja, 70-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, uz najbolje želje kineskom narodu, sa kojim nas, kako je naveo, veže čelično prijateljstvo, da nastavi putem svestranog napretka, sledeći mudro liderstvo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić sa Si Đinping

U čestitki se, između ostalog, kaže:

- Srbija pozdravlja sve uspehe koje Kina postiže od Dana osnivanja 1. oktobra 1949. godine. Pod vizionarskim rukovodstvom njenih lidera, uz snažno jedinstvo Komunističke partije Kine, Vaša divna zemlja je u poslednjih sedam decenija, uprkos brojnim izazovima na unutrašnjem i međunarodnom planu, izrasla u jednog od najuvažavanijih partnera u svetu, koji doprinosi očuvanju mira i stabilnosti, kao i globalnom razvoju.

Dozvolite mi, Ekselencijo, da izrazim svoje duboko poštovanje prema Vama i drugim velikim kineskim liderima, jer su svi uspesi Kine u poslednjih sedam decenija rezultat Vaše i njihove promišljenosti, znanja, hrabrosti i čvrste vere u narod i svoje ideale. Svojim neuporedivim razvojem u samo 70 godina, Kina je pokazala svetu kako se upornošću, radom i posvećenošću rukovodstva i naroda od nerazvijene zemlje izgrađuje ekonomska sila, pionir u infrastrukturnim poduhvatima i predvodnik u oblasti inovacija, modernih tehnologija i svemirskih istraživanja.


Istovremeno, Kina je jedan od najboljih primera kako se, na miran i dostojanstven način, brani sopstveni integritet i državni suverenitet i rešavaju istorijski sporovi. Uveren sam da će, uz Vaše liderstvo u uspešnom sprovođenju reformi, sa ciljem izgradnje socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, Kina uskoro ostvariti i veliki kineski san na dobrobit celog sveta."

Predsednik Srbije takođe kaže da je izuzetno ponosan na činjenicu da su odnosi Srbije i Kine dostigli najviši nivo u istoriji, "upravo sada kada imam čast da budem predsednik Srbije, i time jedinstvenu priliku da, zajedno sa Vama, ulažem napore ka dal?em obogaćivanju svestranog strateškog partnerstva.

- Radujem se što je Srbija deo vizionarske inicijative ''Pojas i put'', koja svojim širenjem nudi mogućnosti daljeg napretka celom svetu, što potvrđuje i sve veći broj zemalja koje joj se priključuju. Srbija pridaje izuzetan značaj i saradnji na regionalnom nivou, kroz mehanizam saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Raduje nas razvoj ekonomske saradnje, posebno projektne saradnje u oblasti infrastrukture i energetike, kao i nove kineske investicije u Srbiji, poput uspešnog ulaganja u Železaru Smederevo i RTB Bor, što, uz otvaranje novih fabrika, doprinosi ukupnom razvoju Srbije i regiona u celini.

Koristim ovu priliku da još jednom ponovim posebnu zahvalnost Narodnoj Republici Kini na pomoći u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao pitanju od suštinskog državnog i nacionalnog interesa.

Imajući u vidu njen ugled i uticaj u svetu, izuzetno cenimo razumevanje Kine, posebno u svetlu najnovijih pokušaja tzv. Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama. Istovremeno, želim da Vam ponovim odlučnu i nedvosmislenu podršku Srbije politici ''jedne Kine'' ", navodi u čestitki predsednik Vučić dodajući da se nada skoroj poseti predsednika Sija Srbiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Maja

01.10.2019 08:22

Sve čestitke NR Kini i Kineskom narodu povodom 70.godisnjice od osnivanja.

Veca

01.10.2019 08:33

Lep gest i postovanje naseg predsednika prema prijateljskoj drzavi.

Jana Matijevic

01.10.2019 08:38

Kina je jaka zemlja koja ima jasno poatavljene ciljeve. Zato i jeste tu gde je. Čestitke Kini.

Aca

01.10.2019 08:54

Cestitke...