Međunarodni institut iz Ljubljane objavio: Vučić ključni politički lider u regionu

Autor: novosti.rs

Vesti

30.09.2019

22:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To je na svojevrstan način potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se jedino sa njim sastala na marginama GS UN u Njujorku prošle sedmice, ocena je analitičara IFIMES-a.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Srbija je zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću postala epicentar dešavanja u regionu i ključna za mir i stabilnost, a on ključni politički lider, što je na svojevrstan način potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se jedino sa njim sastala na marginama GS UN u Njujorku prošle sedmice - ocena je analitičara IFIMES-a.

Ovaj međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane u najnovijoj analizi ukazuje na to da su upravo Merkelova i Vučić najzaslužniji za pokretanje Berlinskog procesa u avgustu 2014. godine, koji se do sada pokazao kao najvažnija inicijativa za jačanje regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana. To će, ističu, doprineti ubrzanju pozitivnih procesa, ekonomskom oporavku i saradnji u regionu.

Navodeći da se Kosovo nalazi u svojevrsnoj (samo)izolaciji, IFIMES piše o "predstojećoj živoj političkoj aktivnosti" Vučića, koji će biti domaćin trilateralnog susreta s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i članovima Predsedništva BiH, 7. i 8. oktobra u Beogradu, kada će biti položen kamen temeljac za početak izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, kao najvećeg infrastrukturnog projekta u regionu. Dan nakon toga, dodaju, Vučić će u Novom Sadu ugostiti premijere Albanije i Severne Makedonije, Edija Ramu (PS) i Zorana Zaeva (SDSM). Podsećaju da na svim tim susretima neće biti predstavnika Kosova.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (33)

Loading
Duki

01.10.2019 07:24

Potpuno ocekivano posto Aleksandar Vucuc je najuticajnija politicka licnost na Balkanu i vodjenjem svoje politike zasluzio je da je na prvom mestu!!

Boki

01.10.2019 07:32

Da nemate možda neku noviju vest? Tu činjenicu odavno već svi znaju.

Uros

01.10.2019 07:33

Zar je slovencima bilo potrebno toliko vremena da donesu ovakav zakljucak ?

sanja

01.10.2019 07:39

Velika pohvala za cečlu Srbiju i predsednika.