Patrijarh Irinej u manastiru Podlastva: Živa je naša vera, ohrabrenje za srpstvo

Autor: Tanjug

Vesti

27.09.2019

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej izjavio je večeras u manastiru Podlastva u Crnoj Gori da je "živa naša vera" i ocenio da je to "veliko ohrabrenje za celo srpstvo".

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Patrijarh Irinej

- Ovo što je vekovima sejano na ovim prostorima, ne može se uništiti ni dekretom ni odlukom ljudi, sve je to oblačak koji će se razići. Ono što bog blagoslovi, to čovek ne može uništiti - poručio je patrijarh u manastiru Podlastva, prenele su podgoričke "Vijesti".

Patrijarh je večeras stigao u manastir Podlastva, gde se obeležava veliki jubileji Srpske pravoslavne crkve - 1.500 godina tog manastira kao i 800 godina samostalnosti SPC.

- Vlada mišljenje da je umrla vera u Crnoj Gori, ovo danas što vidim, ove crkve što su okitile prostore, oživljeno sveštenstvo, to je čudo Božje, jedno veliko ohrabrenje - rekao je patrijarh.

 

 

On je poručio da je jedini put "da se vratimo Bogu, crkvi svojoj, onoj veri i istini koju su živeli naši preci".

- Slavimo osam vekova autokefalnosti i 15 vekova ove crkve. Neka je blagosloven ovaj dan i svi koji ste prisutni, da manifestujemo našu veru i duhovni život koji nas je toliko podigao. Da se vratimo istini i neće nas Bog ostaviti. Neka je Bog sa vama - kazao je patrijarh srpski Irinej.

On je dodao da ovaj događaj nije samo radost Crne Gore, nego i "celog srpstva".

Amfilohije: Dolazak patrijarha dar božiji

Mitropolit Amfilohije u besedi je kazao da je dolazak patrijarha veliki dar božiji.

- Ovde je dolazio i Sveti Sava, pa redom svi patrijarsi su dolazili u ovu sadašnju Crnu goru i drevnu Boku Kotorsku. Do Svetog Petra, pa do Petra II Tajnovidca - kazao je mitropolit.

Amfilohije je kazao da je narod sa velikom ljubavlju dočekao patrijarha.

Predsednik Opštine Budva Marko Bato Carević pozvao je patrijarha da vodi srpski narod "kroz teška iskušenja kroz koja prolazi".


- Vaša svetosti u ime celoga Grblja sa posebnom čašcu i radosću, želim da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u svetu zemlju, svetog cara Lazara Grbaljskog i kosovskog - kazao je Carević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading