Rektorka podržala opoziciju i time srušila ugled Univerziteta

Autor:

Vesti

26.09.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Netrpeljivost prema SNS ujedinila je rektorku Ivanku Popović i grupu studenata "1 od 5 miliona" koji su 12 dana u blokadi držali zgradu ove institucije, pa je Rektorat Univerziteta u Beogradu počeo da radi.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ivanka Popović ispred zgrade rektorata

To je, ističu sagovornici Srpskog telegrafa, bacilo senku na rad rektorke, koju je opozicija izmanipulisala jer svakako da ne deluje objektivno to što je osudila upad naprednjaka u zgradu i zatražila od Odbora za profesionalnu etiku da do 4. novembra donese konačnu odluku o doktorskoj disertaciji ministra finansija Siniše Malog, dok je, s druge strane, zažmurila na prisustvo "studenata" Boška Obradovića, Sergeja Trifunovića, Zorana Lutovca, Branka Miljuša itd.

STALA UZ OPOZICIJU

Srpski telegraf je u više navrata pokušao juče da stupi u kontakt sa rektorkom, ali smo ostali bez dogovora sa druge strane. Kako je Ivanka Popović ranije navela, upad naprednjaka nedoupustiv je, dok je prisustvo opozicije poželjno.

- Podržavamo sve studente UB koji se zalažu za ostvarivanje njegove autonomije i njegovo slobodno delovanje. Osuđujemo postupke aktivista vladajuće stranke koji su ugrozili njegovu autonomiju - saopštila je rektorka nevešto.

Vrlo brzo stigla je i reakcija šefa države Aleksandra Vučića, koji se trenutno nalazi u Njujorku. Predsednik je izjavio da podržava ljubav između rektorke i studenata "1 od 5 miliona" koji su blokirali rektorat i da je super što Popović nije 15 dana ušla u svoju kancelariju.

Marsovac ih organizovao

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Srđan Marković

Studente koji su držali rektorat u blokadi i sprečavali Ivanku Popović da uđe u zgradu predvodio je Ðilasov Marsovac Srđan Marković.

Reč je o tridesetogodišnjaku koji još uvek studira, a koji je, kako se vidi na fotografijama, sa rukama u džepovima i rancem na leđima pozdravio rektorku kao neki razbojnik.

Podsetimo, reč je o čoveku koji je hteo da organizuje upad u Predsedništvo, no, ipak, Marković je mnogima ostao upečatljiviji kao osoba koja se prijavila na program NASA sa ciljem trajnog preseljenja na Mars, otuda i nadimak Marsovac.

- Meni da neko ne da 15 dana da uđem u svoj kabinet, ja ne znam kako bih reagovao. Ne damo rektorku ni za šta na svetu, ako može još 15 dana da ne radi, to bi bilo super - poručio je Vučić.

Ocenio je i da je rektorat tokom blokade postao "partijska prćija".

- Tu su i lider PSG Sergej Trifunović i lider Dveri Boško Obradović. To su sve studenti - primetio je Vučić.

MOJ STAV

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

Đilas je pokušao na mnoga mesta da upada i da ruši - RTS, Predsedništvo Srbije, a sada i rektorat beogradskog univerziteta

POBRKANI LONČIĆI

Analitičar Nebojša Krstić za Srpski telegraf kaže da su ovde pobrkani lončići.

- Mislim da je rektorka izmanipulisana od SZS. Stavši na stranu stranačkih aktivista SZS koji su joj se predstavili kao studenti, ona je legitimizovala delovanje stranaka na univerzitetu, a da toga nije ni svesna - smatra Krstić.

Studenti da urade seminarski rad

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Vladimir Orlić

Član Predsedništva SNS Vladimir Orlić poziva opozicione lidere Zorana Lutovca, Mariniku Tepić, Boška Obradovića i Sergeja Trifunovića, za koje kaže da se ovih predstavljaju kao studenti, jer su posećivali akademce iz udruženja "1 od 5 miliona" tokom blokade rektorata, da urade seminarski rad u kome će obraditi temu "brzog bogaćenja jednog funkcionera na vlasti".

- Gde je još u svetu zabeleženo da se neko tokom funkcije ministra, gradonačelnika obogati toliko da se njegovo bogatstvo meri desetinama miliona evra, kao Đilas - pitao je Orlić.

Prema rečima potpredsednika SNS Milenka Jovanova, rektorka je praktično rekla da su lažni studenti u pravu i sad ponovo može da ide na posao.

Jovanov: Drago mi je što su maske pale i što je sada svima jasno da se desila mala svađa među prijateljima

- Zato najpre želim da čestitam rektorki useljenje u sopstveni kabinet, nakon deložacije koju su joj organizovali Đilasovi pioniri. Drugo, drago mi je što su maske pale i što je sada svima jasno da se desila mala svađa među prijateljima. Ovde se očigledno radi o političkim istomišljenicima na zajedničkom zadatku, koji su se razlikovali po metodama političke borbe, što je možda posledica generacijskog jaza, ali su to sada usaglasili i zato su se pomirili. Pošto je njihov dogovor odobrio i Đilas lično, ne sumnjam da će živeti u sreći i ljubavi do kraja života - zaključuje Jovanov.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Mirjana

26.09.2019 06:25

Rektorka da podnese neopozivu ostavku, ona treba da bude stranacki neutralna.

Odgovori 11 2
mira

26.09.2019 06:31

ja ne znam šta se politika svuda meša..

Odgovori 10 0
Lenka

26.09.2019 07:35

Ova žena izgleda tako uplašeno. Gde su pravi studenti, gde su drugi profesori? Ne samo su nju izmanipulisali kao najslabiju sramota.

Odgovori 11 1
nina

26.09.2019 11:34

Rektorka treba da se stidi svojih postupaka.