Tamara Vučić u Njujorku na skupu o autizmu

Autor: Tanjug

Vesti

25.09.2019

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Odgovarajuća i efikasna pomoć deci sa autizmom i drugim razvojnim teškoćama jedino je moguća u bliskoj saradnji sa njihovim roditeljima i starateljima, jer su ta deca, kao i sva ostala, neodvojivi deo svojih porodica, svog prirodnog okruženja kome najviše veruju", poručila je u Njujorku Tamara Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Tamara Vučić

Ona je učestvovala na posebnom skupu za vreme zasedanja Generalne skuppštine UN, na temu "Milijarde koje nedostaju u sistemu zdravstvene zaštite: deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom", koji je održan u Njujorškoj javnoj biblioteci, u organizaciji UNICEF-a, Svetske zdravstvena organizacije i NVO Autism Speaks.

Srbija je, zahvaljujući saradnji Ministarstva zdravlja Srbije sa tim organizacijama, postala deo pilot projekta (CST-Caregiver Skill Training).

Reč je o programa za roditelje i staratelje dece sa razvojnim teškoćama, sa posebnim akcentom na decu sa poremećajima iz spektra autizma.

- Kada smo nemoćni, naročito kada se radi o našoj deci, najviše patimo. Ovo je program za decu koja imaju poteškoća i njihove roditelje, ali ovo je program i za sve nas, da se probudi uspavano razumevanje, empatija i potreba da se pomogne - rekla je Tamara Vučić.


- Upravo zbog toga i kako bi strah, kao glavni okidač za stigmatizaciju u društvu, bio manji, ovaj program treba da se širi i da se o njemu raspravlja - istakla je Tamara Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading