Podrška EP ne znači i bezvizni režim za Kosovo

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.09.2019

22:00

Odbor za građanske slobode pravdu i unutraššnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE) na sastanku u Briselu ponovo je podržžao viznu liberalizaciju za građane s pasoššima tzv. držžave Kosovo. Konačna odluka o bezviznom režžimu za Kosovo i dalje je u rukama Saveta EU gde se o tome nije razgovaralo od 2018. godine, objaššnjavaju u Briselu za Tanjug.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ponovno glasanje u odboru LIBE, a na osnovu izvešštaja izvestioca za viznu liberalizaciju Tanje Fajon, samo je potvrda već postojeće podršške koju je Evropski parlamement u višše navrata, tokom 2018 i 2019. godine, dao preporuci Evropske komisije o ukidanju viza za stanovnike Kosova. Evropska komisija je u julu 2018. godine objavila da je Kosovo ispunilo sve uslove i predložžila Evropskoj uniji da liberalizuje vizni režžim za građane Kosova.

I pored peporuke Evropske komisije i podršške Evropskog parlamenta, zemlje članice EU i dalje nisu postigle dogovor oko ovog pitanja. U Evropskoj komisiji za Tanjug kažžu da ”nema novosti kada je bezvizni režžim za Kosovo u pitanju” i podsećaju da je konačna odluka o tome na zemljama članicama EU.

Da bi Kosovo dobilo bezvizni režžim za Šengen, trebalo bi da dobije podrššku kvalifikovane većine u Savetu EU (višše od 55 procenata članica sa najmanje 65 procenata stanovništva). Pored zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova, viznoj liberalizaciji za stanovnike s, kosovskim pasoššima na prvom mestu protive se Francuska i Holandija.

Komentari (0)

Loading