Tesla uskoro u Srbiji

Autor:

Vesti

25.09.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Tesla" stiže u Srbiju. Prvi čovek najčuvenijeg brenda električnih automobila Ilon Mask najavio je da će ova kompanija uskoro otvoriti predstavništva u Srbiji, Hrvatskoj, Slovačkoj i još nekim zemljama istočne Evrope. On je ovu informaciju podelio sa pratiocima na Tviteru, a ispod njegove objave u komentarima su odmah zaratili Srbi i Hrvati.

Ilon Maske (okvir levo) / Nikola teska (okvir desno)

- Nadamo se otvaranju (pogona za proizvodnju) u Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i većini zemalja istočne Evrope početkom sledeće godine. Tesla bi bio ponosan da nas vidi u zemljama iz kojih je potekao - napisao je Mask na Tviteru.

S obzirom na to da je Srbiju naveo tek na trećem mestu, usledile su brojne ispravke srpskih korisnika Tvitera, koji su ga opomenuli da je Tesla bio Srbin iako je rođen u Hrvatskoj i da je zato na spisku morao nas da stavi pre drugih država. Hrvati, mada u manjini, nisu ostali dužni, pa se na društvenoj mreži poveo pravi rat u kome su, prema očekivanjima, pobedili naši ljudi. Osim benignih komentara, mogli su se pročitati i oni maliciozniji, puni uvreda na nacionalnoj osnovi.

Prema podacima iz 2018, u Srbiji je bilo svega 148 električnih vozila, a više od polovine su automobili. Dolazak "Tesle" mogao bi, kažu auto-stručnjaci, mnogo toga da promeni. Na mnogim lokacijama u Srbiji postavljeni su punjači za ova vozila, a 15 spidčardžera (brzih punjača) koji za 15-30 minuta napune auto nalazi se na trasi Koridora 10. Punjači su postavljeni i na auto-putevima, u javnim garažama i u blizini naplatnih rampi.

Performanse modela 3

Luksuzni električni sedan, početna cena mu je 35.000 evra. Domet je do 409 km za standardni, odnosno do 560 km za dugi domet. Od 0 do 100 km/h potrebno mu je 3,4 sekunde, a maksimalna brzina mu je 261 km/h.

Podsetimo, automobil kompanije "Tesla", poznat kao model 3, početkom godine je dobio zeleno svetlo za prodaju u Evropi, a početna cena je 35.000 evra. "Tesla" je od avgusta počeo da širi prodajnu mrežu u istočnoj Evropi i kupovina njihovih vozila moguća je odskoro u Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Sloveniji. Ova kompanija zasad ima servisni centar samo u Poljskoj, ali je najavljeno otvaranje još jednog takvog centra u Budimpešti.

Ko je Ilon Mask?

Ilon Mask

- Ilon Mask je južnoafričko-američki preduzetnik, investitor i inženjer

- Osnivač je, direktor i glavni dizajner aero-nautičke kompanije "Spejs eks"

- Suosnivač, direktor i dizajner proizvoda u kompaniji "Tesla"

- Suosnivač "Neuralinka" i "Pejpala"

- Njegovo bogatstvo procenjeno je na 21,4 milijarde dolara

- Firma "Tesla motors" osnovana je 2003, ime je kasnije skraćeno na "Tesla"

- Naziv je odabran jer je Nikola Tesla pre gotovo 150 godina sam proizveo asinhroni trofazni motor, koji se mogao ponašati i kao generator u istom trenutku. Baš takav motor su iskoristili inženjeri u izradi prvih proizvoda

- "Tesla" se bavi proizvodnjom električnih vozila i solarnih panela

- Najpoznatiji modeli su tesla model s, tesla model x, tesla model 3

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading