Sad je sve jasno: Ovo je pravi razlog zašto opozicija bojkotuje izbore

Autor: Tanjug

Vesti

24.09.2019

16:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički analitičar i novinar Zoran Ostojić smatra da je odluka Saveza za Srbiju o bojkotu predstojećih izbora izraz želje da se deligitimizuje budući saziv parlamenta, koji bi trebalo da usvoji pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom, za koga on veruje da će doći sledeće godine.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Neće na izbore: Savez za Srbiju

- Uveren sam da pravi cilj bojkota nisu izborni uslovi, rušenje Vučića i tako dalje, nego da se spreči rešenje kosovskog problema, odnosno da oni koji su doneli odluku o bojkotu žele, bez obzira šta se u međuvremenu desi oko izbornih uslova, zamrznuti konflikt na Kosovu - istakao je Ostojić.

To je, kaže Ostojić, legitimno, ali zamrznuti konflikt nikako nije u interesu Srbije.

Moguće je, kaže za Tanjug, da je to interes nekog drugog.


- Kada pogledamo stav SzS o KiM, videćemo da se on gotovo ''u zapetu'' poklapa sa stavom Moskve, a to je da ćemo priznati svaki dogovor između Beograda i Prištine, ali ako je u skladu sa međunarodnim pravom, sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije - objašnjava Ostojić.

On je napomenuo da je, uprkos međunarodnom pravu, Rezoluciji 1244 i Ustavu Srbije, Kosovo od međunarodnog protektorata stiglo do priznanja više od pola zemalja sveta.

Kako navodi, odluka o bojkotu izbora je zapravo pokušaj da se vanparlamentarnim putem, možda na način na koji je to neuspešno pokušano u Crnoj Gori i u Severnoj Makedoniji, spreči donošenje nekih odluka koje su dobre za Srbiju, ali nisu dobre za nekog drugog.

- To nije interes Srbije. Možda je ruski. Mislim da se ovde radi o eksponentima tuđeg interesa. Ja ne kažem da je svako rešenje za Kosovo dobro, ali kažem da Kosovo mora da se reši. Onaj ko kaže da ne mora da se reši, u principu želi da drži Srbiju dalje od evroatlantskih integracija - rekao je Ostojić.

Ostojić naglašava da oni koji su protiv rešenja za Kosovo, čak i kada je reč o zamrznutom konfliktu, treba da imaju svoje predstavnike u parlamentu.
 

- Bojkot onemogućava tim ljudima koji tako misle da imaju predstavnike u parlamentu. Parlament je mesto gde treba da se ''sastanu'' sva politička mišljenja u Srbiji. Pa, kada se dođe do rešenja da glasaju za ili protiv. To je suština demokratije, zbog koje je umrlo stotine miliona ljudi tokom proteklih 100 godina, da bi imali pravo da biraju -  kaže on.

Smatra da će opoziciji koja je donela odluku da bojkutuje izbore biti teško da odbije razgovore sa Dejvidom Mekalisterom.

- Odličan je bio potez Sergeja Trifunovića koji je pozvao Evropski parlament na medijaciju ili za posredovanje, a vlast je očigledno zdušno to prihvatila samo da bi ove, koji imaju drugi cilj - ne izborne uslove, već zamrznuti konflikt na KiM - isterala na čistinu - dodaje Ostojić.

Prema njegovim rečima, opoziciju predstavlja svako ko nije na vlasti, a oni koji kažu da postoji konstruktivna opozicija, istovremeno sugerišu da postoji i destruktivna opozicija.

- Oni koji kažu da postoji lažna opozicija, sebe na neki način deklarišu kao destruktivnu opoziciju, jer, kada kažu da su ovi prvi konstruktivni, to znači da su oni destruktivni - ističe Ostojić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
Boza

24.09.2019 16:22

Jasno je svima da je bojkot obican pokusaj da se izbegne sudar sa SNS.

Darko

24.09.2019 16:27

Opozicija ne zna šta želi.

Nk

24.09.2019 16:51

Opozicija nemocna.i preplasena

Laza

24.09.2019 17:18

Naravno da je jasno,samo... Njima ne bi pomoglo odlaganje ni od pet godina..