Pregovori sa "studentima" koji su u zgradi Rektorata ozbiljno narušava autonomiju Univerziteta

Autor:

Vesti

23.09.2019

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rektorka Beogradskog unizverziteta Ivanka Popović ušla je danas oko 10 sati u zgradu Rektorata, gde su počeli pregovori sa grupom studenata iz Udruženja "1 od 5 miliona", koji od prošlog petka blokiraju tu zgradu.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Ivanka Popović

Pregovori rektorke i  tzv. studenata zatvoreni su za javnost.

Podsećamo da je ranije rektorka Univerziteta u Beogradu osudila navodni upad studenata iz vladajuće stranke u zgradu Rektorata. Tom prilikom ona je izjavila:

- Pregledom video materijala koje su nam dostavili studenti UB u blokadi Rektorata, ustanovili smo da postoje dokazi da je u petak, 13. septembra, u zgradu Rektorata ušla grupa aktivista vladajuće stranke - rekla je Popović.

Osuđujući ovaj upad, rektorka se pozvala i na statut Univerziteta u Beogradu, navodeći da je političko organizovanje na univerzitetu nije dozvoljeno u skladu sa čl. 9 statuta Univerziteta u Beogradu.

- Univerzitetu nije dozvoljeno organizovanje ili delovanje političkih stranaka, niti održavanje skupova ili na drugi način delovanja koji imaju u osnovi političke ili stranačke ciljeve - izjavila je Popović.

Usled ovakvih oprečnih izjava, javnost je zbunjena jer su u ovom slučaju primenjeni dvostruki aršini. Ako je statutom zabranjeno političko organizovanje na univerzitetu, kako je moguće da rektorka sa studentima iz udruženja "1 od 5 miliona" organizuje bilo kakve pregovore?

Tokom blokade rektorata nedvosmisleno je utvrđeno da su funkcioneri političkih partija posećivali "studente", što se jasno može videti iz priložene fotografije.

RepublikaFoto: Republika
Branko Miljuš donosi hranu "studentima" u rektorat

Takođe, javnost treba podsetiti da je Jelena Anasonović, organizatorka pokreta "1 od 5 miliona", nakon protesta 13. aprila u jednom intervjuu jasno rekla da je ovo udreženje promenilo format i da aktivno sarađuje sa opozicionim partijama.

RepublikaFoto: youtube.com/Republika
Jelena Anasonović

- Protekli 13. april jeste datum koji je u neku ruku promenio dosta toga, jer sada nismo samo mi (1 od 5 miliona) uključeni u organizaciju protesta i ne odlučujemo sami šta će se dešavati, ko će gde govoriti, gde će se ići a gde ne i tako dalje…tu su sada svi potpisnici Sporazuma sa narodom, dakle Savez za Srbiju, Nova stranka, PSG, SMS, SDS i samostalni poslanici - izjavila je Anasonović.

Davanje legitimiteta politički organizovanim studentima i pregovi sa njima, upravo predstavlja kršenje čl. 9 statuta UB na koji rektorka poziva. Da li će neko pokrenuti inicijativu i raspraviti ovo pitanje ostaje da sačekamo i vidimo u narednim danima.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading