Poznati srpski diplomata o susretu Vučića i Merkelove: Kosovsko pitanje se ne može rešiti bez velikih sila i Saveta bezbednosti UN

Autor: RTS

Vesti

22.09.2019

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavna tema razgovora predseednika Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel u Njujorku biće Kosovo i Metohija, smatra diplomata Zoran Milivojević i dodaje da Nemačka želi da do kraja bude uključena u taj proces.

Foto: Tanjug/KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE SRBIJE
Vučić i Merkel

- Postoji poseban interes s jedne strane Nemačke, a sa druge EU i Angela Merkel će u razgovoru sa Vučićem govoriti i u ime Nemačke i u ime EU - rekao je Zoran Milivojević.

- Za nas je važno da se dijalog deblokira i ono na čemu Srbija insistira - a to je da je samo kompromis moguće rešenje i nikakvo nametanje sa strane i da su maksimalistički zahtevi Prištine neprihvatljivi - kaže Milivojević.

Razgovor sa Nemačkom je značajan i zbog stava koji je prilično tvrd kada je u pitanju nezavisnost Kosova koju Nemačka priznaje i od čega ne odustaje.

- Zbog toga je i ovaj razgovor važan da se i Nemačka prizove na stranu da razume da je kompromis važan i da jedino rešenje koje obezbeđuje mir i stabilnost na ovim prostorima podrazumeva saglasnost dve strane i rešenje koje ne dovodi u pitanje interese i jedne i druge strane - smatra Milivojević.

RepublikaFoto: Printskrin/N1
Zoran Milivojević

Kosovsko pitanje se ne može rešiti bez velikih sila i bez Saveta bezbednosti UN jer to je poslednje mesto na kome će se status definitivno rešiti kakav god da bude i kada god da bude - tvrdi Milivojević i dodaje da je realno da se i Nemačka približava stavu o kompromisu.

- Postoji interes Vašingtona da se to brže reši, ali nezavisno od toga, Srbija ima svoje interese i bez obzira i na pritiske i na ubrzanje, ukoliko ti interesi ne mogu da se realizuju, teško je očekivati da se postigne neko rešenje koje bi bilo na štetu Srbije - naglasio je Milivojević.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
SlobodanBG

22.09.2019 16:12

Vucic se maskimalno trudi da resi problem KiM.

Vejder

22.09.2019 16:13

Komentar je na mestu.

Lina

22.09.2019 16:40

Srbija mora da zadovolji svoje interese u vezi Kosova.

TORES

22.09.2019 21:20

Vucic se mnogo trudi za Srbiju.