SNS predlaže set mera za unapređenje izbora: Građani će moći da provere da li im je glas zloupotrebljen

Autor: blic.rs

Vesti

21.09.2019

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska napredna stranka predložila je set mera za unapređenje izbornog procesa. Jedna od mera je, između ostalih, da će građani moći da provere da li je u biračkoj knjizi, ako nisu glasali, ostalo prazno mesto ili je njihov glas zloupotrebljen.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Ovo je deo seta mera koje je juče posle sastanka vlasti i opozicije predstavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Šesti okrugli sto održan je juče na Fakultetu političkih nauka, a Stefanović je najavio i da će u ponedeljak obelodaniti konačan predlog.  

- To su mere za koje su spremni da se obavežu da će ih implementirati u narednom, kratkom roku. Rezultat su ne samo dijaloga koji je u toku, već i onog koji vlast vodi sa OEBS i ODIHR, od 2003. godine. Suštinski će unaprediti način odvijanja izbora, kao i sve koje treba da podrže izborni proces na način da se ozbiljno izborimo protiv slabosti i nepravilnosti i koje su postojale i 2008. i 2012. godine, jer želimo najčistiji izborni proces - rekao je Stefanović.

Istakao je da rade sa OEBS-om od 2012, ali kroz pooštravanje kaznene politike, davanje više nadležnosti Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i kroz konkretne mere koje će omogućiti zabranu funkcionerske kampanje, u smislu pritisaka na zaposlene u javnim preduzećima, korišćenja resursa javnih preduzeća, zloupotreba javnih skupova...

RepublikaFoto: MUP Srbije
Nebojša Stefanović

- Taj set mera ne predlaže samo izmene zakona već i obuku i načine kako će se tehnički sprovoditi određene mere. Građani će tako moći, između ostalog, da provere da li je u biračkoj knjizi, ako nisu glasali, ostalo prazno mesto ili je njihov glas zloupotrebljen. To je rešeno tako što će nakon glasanja ta knjiga biti odvojena od glasačkih listića, a obe vreće će biti zapečaćene. Hoćemo da razgovaramo sa svima, da obezbedimo bolje izborne uslove i svi su dobrodošli, uključujući i Dejvida Mekalistera - rekao je Stefanović i dodao da će učiniti sve da se popune mesta nedostajućih članova REM-a.

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, i jedan od organizatora okruglog stola, rekao je da su učesnici dijaloga na FPN dobili dokument vladajućih SNS i SPS.

- Postoje dva roka koja su data, šta može biti urađeno za 30 i 60 dana, što govori o ozbiljnosti situacije - rekao je Antonijević.

Dokument SNS će biti dostavljen svima

Antonijević je rekao da će dokument biti dostavljen svima, bez obzira na to da li su učestvovali u okruglim stolovima ili su se u međuvremenu "isključili".

- Ono što karakteriše ovaj dokument je to što se Vlada obavezuje i podseća ministarstva na obavezu sprovođenja zakona koji postoje, što na neki način govori da je ocenjeno da se zakoni ne sprovode i da se pospešuje potpuno drugačiji rad ministarstva - rekao je Antonijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Futožan

21.09.2019 20:13

u eri kompjutera i digitalizacije naravno da je krajnji rok da se tako nešto uradi.

Deki

21.09.2019 20:53

Браво! Да видимо хоће ли опозиција и на ово имати примедбе!

Joka

21.09.2019 21:03

Dobar potez SNS

Aava

21.09.2019 21:48

SNS se trudi da pokaže da je za svaki vid saradnje ,međutim njima i to ne odgovara.