Vučić sa predstavnicima Republike Srpske: Zabrinut sam zbog deklaracije SDA

Autor: Republika

Vesti

21.09.2019

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, a tema razgovora je "komplikovanje" političkih procesa u regionu, pre svega deklaracija SDA, koja predviđa formiranje "Republike BiH" bez entiteta, pa i RS

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić je kazao da je zabrinut zbog deklaracije SDA jer je čuo da su ljudi iz Republike Srpske zabrinuti.

- Politika Srbije je razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti. Moj poziv na uzdržanost i šta god mi možemo d aučinimo da tenzije smanjimo. Apel srbima u ime Srbije zato što nam je mir potreban kao hleb nasušni. Srbija će biti uz svoj narod, nećemo ponoviti one odnose koje smo imali nekada i koji su nas koštali mnogo života ljudi. Između Srbije i Republike Srpske nikada ne postoje sukobi. Zajednički obeležavamo sve događaje iz prošlosti. Prihvatio sam inicijativu Dodika da zajednički pristupimo izgradnji jedinstvene srpske dijaspore.

Predsednik Vučić je rekao da su obaveze Srbije na osnovu Dejtonskog sporazuma podeljene u sve vrste.

- Srbija kao strana potpisnica dužna je da čuva poredak uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom. Srbija je obavezna da svoju reakciju, mišljenje i sud na svako njeno kršenje.

- Da objasnim onima koji se prave nepismenim, bio sam jedini lider koji nije išao u toku kampanje u BiH i mešao se u izborni proces. Erdogan je počeo svoju kampanju iz centra Bosne i niko nije pravio probleme. Neki smatraju da Srbija dok postoji da će biti suviše velika i jaka, kada bismo je skoro uništili ne bi bila onoliko mala koliko bi oni želeli. Pozivam i Dodika i Cvijanović da pokažu punu uzdržanost i da ne reaguju van da damo sve što možemo od sebe da sačuvamo mir i stabilnost. Ekonomski krah za sve nas značio bi kraj za sve nas i naše budućnosti. Politička pozicija Srbije je takva da mi poštujemo poštovanje suverenosti BiH i dva entiteta i dogovor tri konstitutivna naroda. Ta pozicija Srbije je nepromenjena i nepromenjiva, Dejtonski sporazum može da se menja jedino dogovorom sva tri naroda. Mi ćemo ekonomski da gledamo da pomognemo. U opštini Drvar novi pogon sa više od 100 zaposlenih, to je ono kako planiramo da probleme rešavamo. 

RepublikaFoto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Dodik je kazao da se deklaracijom SDA ruši sprski identitet i uništava svako sećanje na Srbe na toj teritoriji. Odgovor mora da bude snažan i jedinstven.

- Mi odbacujemo tu deklaraciju kao antisrpsku i antidejtonsku. Pokušava se organizovati neka vojna struktura od starih kadrova u BiH. Sve to ugrožava naš osećaj stabilnsti. Mi smo predsednika Vučića informisali o tome u nastojanju da obezbedimo saglasnot po tom pitanju eventualne podrše Srbije u odbrani Republike Srpske. Ja sam tražio da se pošalje jasna poruka da je bilo koji napad neće proći nekažnjeno. Jedinstveni smo u tome da tu deklaraciju osuđujemo. Žele BiH bez Srba. Jasna poruka je da smo spremni da odsudno branimo Republiku Srpsku. Ako SDA ne povuče ova dokumenta ne možemo biti naivni, uvek smo stradali i bili pobijeni kad smo bili naivni. 

- Osećaj koji Srbija pokazuje za prodšku Republici Srpskoj nikad nije bio veći, razgovaramo i o drugim nivoima saradnje. Ovo je deklaracija opasnih namera, da se eliminiše prisustvo Srba na prostoru federacije.

Sastanku u Predsedništvu Srbije prisustvuju i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Na skupu u sedištu predsednika Srbije su i premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandsar Vulin i drugi ministri srpske vlade.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (22)

Loading
Rajko

21.09.2019 12:47

Predsednik resava probleme

Tresimesi1

21.09.2019 13:01

Mi Srbi moramo da se ozbiljno pozabavimo nama samima,ali očigledno nam i to slabo ide,zato smo kod svih na tapetu i što se politike tiče ,a i što se zajedničkih odluka tiče.

Hedona

21.09.2019 13:02

Naravno da sve ono što ugrožava mir i stabilnost balkana treba odbaciti, jer je ovo prevršilo svaku granicu, nikome nije do rata.

Helena

21.09.2019 13:04

Vazna jedinstven stav svih politickih partija u Republici Srpskoj po tom pitanju.