Britanski ambasador u Prištini: Nismo za podelu, ali nema crvenih linija

Autor:

Vesti

21.09.2019

05:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika Britanija će zajedno sa ostalim međunarodnim partnerima ostati uključena u proces dijaloga između Srbije i Kosova. Ova podrška nije bezrezervna, nema crvenih linija, ali ima parametara, a jedan od njih je da ne podržavaju etničku podelu i razgraničenje, kaže Nikolas Abot, britanski ambasador na KiM.

RepublikaFoto: youtube.com/Kosovo Sever Portal
Nikolas Abot

Abot je u intervjuu za portal Kosev istakao da je vladavina zakona na Kosovu prioritet za britansku vladu, ali je ona i osnov stabilnosti za Kosovo, koje Britanija priznaje kao samostalnu državu. Inače, iz Londona su u ranijem periodu stizale isključivo izričite poruke protiv podele Kosova, pa je ovo, iako se izražava protivljenje etničkoj podeli, prvi put da neki britanski zvaničnik koristi formulaciju da nema crvenih linija.

- Ljude brinu posao, obrazovanje, zdravlje, ali i budući pregovori sa Srbijom. Izgleda da smo ušli u ćorsokak kada su u pitanju pregovori ove godine. U ovom trenutku izgleda da nijedna strana nije spremna da krene napred, a potrebno nam je da vidimo promenu, te bi prilika za to mogla da se ukaže nakon izbora na Kosovu - rekao je novi britanski ambasador.

Nikolas Abot: Ne mislimo da je podela pozitivan put napred, međutim, videćemo kako će se pregovori odvijati

Abot ističe da nije na međunarodnoj zajednici da odredi koji je budući put za Kosovo i Srbiju. Upitan da li to znači da će Velika Britanija pozdraviti sve o čemu se dogovore Beograd i Priština, on je odgovorio: "Ne, ne mislim, da je to naša pozicija. Mi imamo, zapravo, principijelnu poziciju koja se tiče promene granice. Kao i ostali, ni mi ne mislimo da je to pozitivan put napred, ali jasno, videćemo kako će se pregovori odvijati u okviru određenih parametara."

Ovo je prvi put da neki britanski zvaničnik koristi formulaciju da nema crvenih linija

Britanski diplomata smatra da većinu Srba, na severu i u ostalim delovima KiM, brinu pitanja socijalne i ekonomske prirode.

- Očigledno, postoje veća politička pitanja na sceni sada, ali je i moj utisak da su sami kosovski Srbi do sada uspevali dobro da definišu zahteve i moram da naglasim da je nešto do čega nam je svima stalo to kako da izgradimo održivu zajednicu kosovskih Srba u celoj zemlji - rekao je Abot.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading