Muftija Jusufspahić na islamskoj konferenciji u Kairu: Opasno je uzdizati pripadnost naciji iznad moralnih vrednosti koje pripisuje vera

Autor: Republika

Vesti

17.09.2019

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Muftija Jusufspahić predstavljao je Srbiju na 31. svetskoj islamskoj konferenciji u Kairu, koju je organizovalo Ministarstvo vakufa Republike Egipta na čelu sa ministrom Vakufa šeih Muhamedom Muhtar Džumom, a pod pokroviteljstvom predsednika Egipta Abdelfatah Sisija.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Muftija Jusufspahić predstavljao Srbiju na konferenciji u Kairu

Konferenciji su prisustvovali ministri i muftije iz 55 država i preko 150 islamskih učenjaka.

Muftija Jusufspahić je kazao da mu je velika čast što se susreće sa prisutnima na skupu u Kairu te je sve pozdravio u ime muslimana Srbije.

Muftija je na početku istakao plemenitost organizatora koja se ogleda u pozivu za učešše jednoj maloj zajednici muslimana, poput Islamske zajednice Srbije, koja broji oko 600 hiljada pripadnika, gde im je data mogućnost da se obrate na ovako velikom i važnom skupu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

- Mi (muslimani) moramo da prihvatimo obavezu da učestvujemo u izgradnji država (u kojima živimo) zarad Uzvišenog Boga, zarad budućnosti, zarad naše dece i zarad dobra celokupne društvene zajednice. Ja ne verujem u nešto što danas nazivaju modernim islamom jer uvek ima iste principe dobra i kao takav Islam je dat za sva vremena i takav će ostati kao put do Boga kojim se ide a ne kao nešto što se obožava, jer samo Bog se obožava - kazao je, između ostalog, muftija Jusufspahić.

U daljem obraćanju, muftija je ukazao na neispravnost i opasnost uzdizanja nacionalizma i stavljanja pripadnosti naciji ispred moralnih vrednosti koje vera propusuje.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Muftija je spomenuo odnos države i Islamske zajednice Srbije gde je posebno pohvalno govorio o ponovnom uspostavljanju verske službe unutar vojnih snaga Vojske  i Ministarstva Odbrane R. Srbije.

Tokom konferencije  Muftija Jusufspahić se sastao sa Ministrima Vakufa Egipta i Saudijske Arabije, kao i Vrhovnim Muftijama Egipta, Malezije, Libana, Bahreina, Omana i mnogobrojnim islamskim učenjacima koji su iskazali želju za dobrom saradnjim sa našom zemljom i zajednicom.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Ono što je posebno vazno naglasiti jeste pažnja koja je posvećena Srbiji na ovoj konferenciji i kao pokazatelj tome je i činjenica da je Muftija Jusufapahić svoj govor imao u prvoj sesiji odmah po ceremoniji otvaranja Konferencije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading