IAKO JE IZAŠAO IZ BOLNICE: Patrijarh se i dalje ne oseća dobro, sveštenici se mole za zdravlje njegove Svetosti

Autor: Tanjug

Vesti

16.09.2019

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej (89) je pre više od deset dana izašao iz bolnice u kojoj je boravio zbog izuzetno visoke temperature i opšte iscrpljenosti organizma, ali se i dalje ne oseća dobro.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Patrijarh Irinej

Njegova svetost vreme provodi uglavnom u krevetu, uzima terapiju, a lekari sa VMA povremeno dolaze u Patrijaršiju da ga obiđu. Izvori iz Crkve navode da oporavak poglavara SPC teče daleko sporije nego što se očekivalo.

On je još iz bolničke sobe napravio brojne planove i najavio svoj dolazak na mnoge događaje, na koje ipak zbog narušenog zdravlja na kraju nije mogao da ode.

Izostao je i sa Svečane akademije pokraj manastira Svetog Nikole kod Kuršumlije, kojom je tokom vikenda počelo obeležavanje 850 godina

Nemanjinih zadužbina u Toplici, ali je poslao telegram.

- Poruku Njegove svetosti srpskog gospodina Irineja, koji nije mogao da učestvuje u ovom liturgijskom sabranju zbog zdravstvenih razloga, pročitao je episkop kruševački David, član Svetog arhijerejskog sinoda SPC - saopštila je juče crkvena televizija „Hram“.

 

 

Patrijarh je, inače, kaže naš izvor, pre vremena izašao iz bolnice...

- I to najviše da Hrizostom ne bi predsedavao Sinodu. Po pravilu, on je mjestobjustitelj u odsustvu patrijarha, kao što je to bio Amfilohije, kad je patrijarh Pavle bio bolestan. Mjestobjustitelj je uvek najstariji mitropolit u Sinodu - a Hrizostom je sada jedini mitropolit u Sinodu. Ali, tu zakazanu sednicu Sinoda ipak je otkazao dan pred održavanje. Zato što mu nije bilo dobro - kaže izvor Alo.

On navodi i da se po manastirima širom Srbije gotovo svakodnevno čitaju molitve za njegovo zdravlje. Tako se i u nedelju u Visokim Dečanima na liturgiji kojoj je prisustvovao veliki broj vernog naroda, bratstvo manastira zajedno s njima kraj kivota Svetoga kralja pomolilo za zdravlje patrijarha.

Dapodsetimo patrijarh Irinej je primljen  na VMA krajem avgusta. Zbog lošeg zdravstvenog stanja, nije služio liturgiju u manastiru Rakovica na Veliku Gospojinu, 28. avgusta, iako je to planirao. Tog dana bio mu je i rođendan. Nerado je krenuo u bolnicu, iako je stvarno dobro što su ga najbliži saradnici nagovorili da ode - kazao je tada naš izvor iz SPC-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading