NAPALI NAS ZBOG KINE: CNN se ponovo nameračio na Srbiju!

Autor:

Vesti

17.09.2019

03:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka televizija CNN ustremila se na Srbiju, sada nas napadaju jer im smetaju kineske investicije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Si Đinping

Udarna američka televizija koja je prednjačila u zagovaranju bombardovanja Srbije i promociji politike Bila Klintona počinje priču izveštaja iz Smedereva da je železara vidljiva kilometrima daleko od grada u kojem je locirana. Kažu, po oblacima gustog crnog dima koji izbacuje lako se primeti.

Iako navode da je ova fabrika stara 100 godina i da od nje zavise žitelji ovog mesta, o čemu im govore i građani Smedereva, američka televizija ne odustaje od targetiranja i novog obračuna sa Srbijom.

TRNJE NA SVE STRANE

Pored "žile kucavice na obali Dunava", kako opisuju smederevsku železaru, CNN je trn u oku i kineska kompanija "Huavej", koja je postavila sigurnosne kamere u Beogradu u sklopu inicijative "Sigurni grad" i koja planira da izgradi 5G mrežu u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Huavej im je trn u oku...

CNN posebno naglašava da je "Huavej" na crnoj listi Vašingtona, koja je zabranila američkim kompanijama da koriste opremu iz "Huaveja". Sumirajući odnose između Pekinga i Beograda, američka televizija navodi da je prijateljstvo Pekinga i Beograda sve čvršće, te navodi da su, prema podacima američke ambasade, Kinezi od 2011. u Srbiju uložili oko četiri milijarde dolara, koliko su okvirno i investicije Vašingtona u našu našu zemlju.

Odlazeći američki ambasador Kajl Skot priču o kinesko-srpskom prijateljstvu, a posebno investicijama, prokomentarisao je ovako za CNN:

- Pokušavamo da ih podržimo u kretanju u jednom smeru. Morali bi biti oprezni u odabiru smera.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Kajl Skot

Podsećajući na 1999. i NATO agresiju na Srbiju, CNN podseća da je u bombardovanju meta bila i kineska ambasada u Beogradu, te da ni Peking ni Beograd nisu poverovali u američko pravdanje da je to bila greška. Potom, CNN navodi da Peking na mestu gde je nekada bila kineska ambasada gradi svoj najveći kulturni centar u Evropi.

STARI ŠABLONI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u nekoliko navrata govorio je da u Evropskoj uniji postoji "antikineski lobi koji se bori protiv svega kineskog u Evropi" (pogledaj okvir).

Politički analitičar Saša Adamović u razgovoru za Srpski telegraf ističe da je "CNN poznat kao Klinton njuz netvork".

- Poznato je da su devedestih prednjačili u antisrpskom izveštavanju, te ne iznenađuju što i posle 20 godina rade istu stvar. Srbiju i Kinu ne vezuju samo ekonomska i trgovinska saradnja već je od izuzetnog značaja podrška koju nam daje Peking u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija po pitanju Kosova. Takvo strateško partnerstvo imamo i sa Rusijom, koja je takođe stalna članica SB UN - navodi Adamović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Smetaju im dobri odnosi Srbije i Kine...

Prema njegovim rečima, politika koju predstavlja ova televizija poražena je na poslednjim predsedničkim izborima u Americi.

- Devedesete, kada su na međunarodnoj sceni Sjedinjene Države bile usamljene na poziciji svetskog lidera je prošlo. Sada tu poziciju imaju i Rusija i Kina. Pored toga pobeda Trampa na predsedničkim izborima u Americi otvorila je prostor za nove mogućnosti i šansu da Srbija i Amerika, uprkos svemu što se dešavalo devedesetih, obnove i prijateljstvo i saradnju - ocenjuje Adamović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading