Obeležavanje 75. godišnjice operacije Halijard! Vučić: Negujemo prijateljstvo i hvala na tome! O Kosovu ne možemo da se složimo!

Autor: Republika

Vesti

15.09.2019

08:04 >> 08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki amabasador Kajl Skot prisustvuju obeležavanju 75. godišnjice operacija Halijard (Vazdušni most) u selu Pranjani.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Pranjani

10:54 - Beskrajno vam hvala što se sećate ovoga. Ovo će biti još jedno mesto u koje ćemo uložiti kako bi privuklo svakog Srbina da nešto nauči. Verujem u prijateljstvo Amerikanaca i Srba. Živela Srbija - zaključio je Vučić.

10:48 - Zapitajte sebe da li ste i vi zbog svojih globalnih sukoba sa velikim silama žrtvovali svog lojalnog saveznika? Kao što vidite ja o tome govorim jer tek kada otvoreno razgovaramo onda možemo da idemo napred. Jedan čovek vam je rekao "pogrešili ste oko Kosova" jer to je ono što savi Srbin misli, ali vam niko nije zviždao, niko vas nije vređao, dočekani ste u miru i prijateljstvu. Znam da zbog Srbije nećete da menjate svoju politiku, ali vas molim da prenesete našu molbu. Hoću da vas zamolim za aplauz za srpsku legendu, Davidu Vujiću - jednom od veličanstvenih koji je obezbedio da Amerikanci kroče na mesec - poručio je Vučić. 

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

10:42 - Mnogima je Srbija bila spas, mnogima je narod u tim krajevima bio spas za jednu važnu operaciju. Srbi su uvek bili antifašistički raspoloženi, a ovo vam je primer kako je vojska u otadžbini 1944. godine žestoko se suprotstavila fašističkom režimu i pomogla našim saveznicima. Nikada nećemo prihvatiti revizionizam istorije i da se srpski narod izjednačava sa fašističkim idealima, to nikada nećemo dozvoliti! Ono što je veoma važno danas, ja sam zahvalan našim američkim pšrijateljima što nisu zaboravili operaciju Halijard. Kajl Skot je više godina ambasador u Srbiji i danas je govorio o srpsko američkim odnosima pa ću i ja o tome nešto da kažem. Vodili smo uvek razgovore, ti razgovori nisu laki i naravno da nam se stavovi nisu poklapali, pre svega po pitanju Kosova, ali smo imali želju da razgovaramo - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

10:40 - Dragi građani Šumadije, dobrodošli na 75. godišnjicu obeležavanja operacije Halijard, za ljude koje ne znaju, pošto je nekada učenje o ovom primeru bilo zabranjeno. Danas više nisu zabranjene takve stvari i zato ćete biti ponosni na svoju Srbiju - rekao je predsednik Srbije.

10:34 - Pružili su im skrovište, lečili im rane i delili sa njima ono malo hrane i pića što su imali. Bili su saveznici protiv zajedničkog neprijatelja. Ti obični ljudi, ti Srbi su pravi junaci! Oni su preuzeli rizik sa kojim bi malo ko mogao da se suoči. I danas se ponosimo ovim podvigom da izrazimo zahvalnost. SAD nikada neće zaboraviti hrabrost srpskog naroda - nastavio je Skot.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

10:32 - Okupili smo se u velikom broju da obeležimo godišnjicu velike hrabrosti, da se setimo običnih ljudi koji su ušli u istoriju! Uvučeni u rat ne svojom krivicom, srpski narod, srpski junaci, američki junaci - naši junaci - počeo je izlaganje Kajl Skot. 

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ

10:27 - Kako mi u Americi kažemo to je bila jedna vrlo teška misija. Ovi vazduhoplovci nisu imali ideju šta ih čeka kada se avion sruši. Vazduhoplovce su primale srpske porodice, neki od Srba su ubijeni dok su pokušavali da pronađu oborene pilote. Prema nekim procenama barem 8 hiljada Srba bili su deo ove akcije spasavanja, pomogli ste našem malobrojnom timu da izgradi pistu. Ponosan sam što predstavljam vojsku SAD i što mogu da vam kažem hvala, Vaša dela nikada neće biti zaboravljena! Radili smo zajedno tada, i stvarali istoriju, a naše vojske moraju da nastave da sarađuju - rekao je Smit.

10:25 - Hvala narodu Pranjana i okoline koji nisu zaboravili istoriju. Živela Srbija - završio je Grujić.

10:21 - Pukovnik Vojske Srbije u penziji Zlatomir Grujić rekao je da nema većeg primera ljudskosti i junaštva od onoga što su učinili stanovnici Pranjana spasivši od nacističkih logora američke avijatičare.

Prisećanje na značaj žrtve koje su podneli preci i podsećanje da je operacija Halijard izuzetno važna od strane predsednika Fondacije Halijard Džona Kapela.

Obeležavanju godišnjice akcije spasavanja, prisustvuju Zorana Mihajlović i Maja Gojković.

10:09 - Nakon intoniranja američke himne, ambasador Kajl Skot je položio venac

10:08 - Nakon intoniranja himne "Bože pravde", predsednik Srbije Aleksandar Vučić je položio venac

Na početku obeležavanja delegacije SAD, Italije, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Poljske, opštine Gornji Milanovac, porodice Karađorđević i Fondacije Halijard položile su vence na spomenik "Aerodrom slobode i ratnog savezništva SAD i trupa generala Draže Mihailovića".

10:04 - Predsednik Srbije stigao na svečanost

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Pranjani

Obeležavanje 75. godišnjice operacije Halijard organizuje Ambasada SAD i Fondacija Halijard, uz prisustvo američkog amabasadora i zvaničnika iz Srbije.Prema protokolu predviđeno je odavanje pošte počne polaganjem venaca i obraćanjem zvaničnika, a nastaviće se službom u lokalnoj crkvi, prijemom u Osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima i koncertom orkestra Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi, saopštila je ranije američka ambasada.

Operacija Halijard (Vazdušni most) je jedna od najvećih akcija spasavanja saveznika iza neprijateljske linije tokom istorije ratovanja.  Nako što su savezničke snage pojačale bombardovanje teritorija Vermahta na području Jugoslavije, veliki broj pilota našao iza neprijateljskih linija usled pada ili kvara na avionu.

Tokom operacije od 1944. - 1945. godine spaseno je preko 2000 američkih pilota sa neprijateljske teritorije.

Najveću spasilačku akciju sproveo je Ravnogorski prvi korpus pod komandom Draže Mihajlovića, kada je u selu Pranjani napravljen "veštački" aerodrom koji je služio za evakuaciju američkih pilota. 

Ova operacija smatra se jednom od najvećih spasilačkih akcija ikada.

Povodom ovog događaja u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" sinoć je otvorena i izložba "75. godišnjica spasilačke Misije Halijard", a ambasador SAD Kajl Skot rekao je da će SAD zauvek biti zahvalne srpskim saveznicima koji su u Pranjanima spasli 500 američkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Jana

15.09.2019 08:51

Veliki dani saveznistva.

Jana

15.09.2019 08:52

Trenuci koji nas vezu.

Sasa

15.09.2019 08:56

Vredan postovanja datum koji treba obeleziti.

Tresimesi1

15.09.2019 09:07

U Drugom Svetskom ratu se znalo koga spašavamo,a danas ti isti koje smo spašavali nas uništavaju.Istorija se menja.U negativnom kontekstu.