Ako ne znate gde ćete na kafu, pravac Vračar: U ovom kafiću rade mladi sa smetnjama u razvoju, poznate ličnosti već doprinele ovoj sjajnoj ideji

Autor:

Vesti

12.09.2019

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i poznate ličnosti družili su se danas sa decom iz Osnovne škole "Jovan Miodragović" u prvom kafiću u Srbiji gde su zaposleni mladi sa smetnjama u razvoju.

Foto: beograd.rs
Goran Vesić i Dea Đurđević već popili piće

Reč je o kafiću koji je, uz pomoć Grada Beograda, otvoren ove godine u Čuburskoj ulici na Vračaru, a sa mališanima su se družili i voditeljka Dea Ðurđević, vršilac dužnosti direktora Beogradskog dramskog pozorišta Jug Radivojević i glumci Ivan Zablaćanski i Ljubomir Bulajić.

Vesić je rekao da kao društvo moramo da pokazujemo mnogo više pažnje prema osobama sa smetnjama u razvoju jer one, dodao je, imaju potrebu da ih društvo podržava. "Ovo je projekat koji je Grad Beograd realizovao zajedno sa humanitarnom organizacijom ''Dečije srce''.

Foto: beograd.rs
Naša podrška im je neophodna

- Grad je obezbedio prostor i finansirao njegovo opremanje i ovo je jedini kafić u Srbiji u kome rade osobe sa smetnjama u razvoju - rekao je Vesić i dodao da je u kafiću "Zvuci srca" zaposleno pet osoba, preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Dea Ðurđević:  Znam kakav je osećaj kada ne možeš sve da uradiš sam

Voditeljka Dea Ðurđević, koja je u saobraćajnoj nesreći teško povredila ruku, da je na neki način postala kao osobe sa invaliditetom.

Foto: beograd.rs
Dea Đurđević

- Ne u punom kapacitetu, ali znam kakav je osećaj kada ne možes sve da uradis sam, ali oni su i te kako sposobni. Bojan (konobar u kafiću ''Zvuci srca'') mi je doneo sjajnu limunadu tako da oni sjajno rade svoj posao - rekla je ona.

Naveo je da je ovaj projekat važan i da će se truditi da bude otvoreno još ovakvih kafića.

Poznatim ličnostima koje su se odazvale pozivu je zahvalio navodeći da je tokom druženja bilo reči o tome da se napravi predstava za decu sa posebnim potrebama.

Kafić "Zvuci srca" specifičan je po tome što u njemu ne postoji cenovnik već svako ostavi onoliko novca koliko može, kao i po tome što u okviru njega postoji radionica gde zaposleni prave razne proizvode koji se prodaju u prodavnici pored lokala

Među njima je i Milica Danilović koja kaže da voli da radi i da na posao uvek dođe nasmejana i zadovoljna.

- Volim da radim, a dopada mi se i to što mogu da upoznajem nove ljude - rekla je Milica kojoj je ovo prvi posao.

Glumac Ivan Zablaćanski je rekao da mu je drago što je danas bio u kafiću "Zvuci srca" i izrazio nadu da će još takvih kafica biti otvoreno u Beogradu.

Foto: beograd.rs

- Zadovoljstvo mi je da na neki način mogu da doprinesem da se ova priča podrži jer osobe sa smetnjama u razvoju zaslužuju da maksimalno budu uključene u društvo - rekao je on.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je zahvalila zameniku gradonačelnika što je podržao inicijativu da se otvori ovakav kafić u gradu.

- Nećemo stati sa ovim. Ideja je da imamo više ovakvih mesta - rekla je ona i pozvala sve sugrađane da dođu u kafić "Zvuci srca"

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading