Udruženje sudija i tužilaca Srbije: Ne uvlačite sudije u svoje probleme

Autor:

Vesti

12.09.2019

09:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) se već oglasilo i pozdravilo odluku Etičkog odbora Državnog veća tužilaca da se pokrene disciplinski postupak zbog sporne rođendanske proslave člana DVT Stanislava Dukića, ne prejudicirajući ishod disciplinskog postupka ni na koji način.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović

Iz UST navode da je nekolegijalno da se na sve to uvlače i sudije, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Polazeći od stava da je uloga javnog tužilaštva izuzetno značajna za očuvanje vladavine prava, kao i da je za uspešno obavljanje uloge javnog tužilaštva neophodan visok stepen poverenja javnosti u njegov rad, UST veruje da je jako važno da se ovo pitanje RASPRAVI INSTITUCIONALNO a ne da se članovi DVT koji su u tom postupku brane po medijima i u novinama iznose navode iz svoje odbrane. Naročito je neprihvatljivo da se te odbrane koncipiraju tako što se sumnja u sopstvenu odgovornost relativizuje ili čak pokušava u celosti da isključi, tako što će se i druga lica označiti kao "saizvršioci". 

Smatramo neodgovornom, neprofesionalnom i nekolegijalnom činjenicu da se Stanislav Dukić brani time da su na proslavi bile i neke sudije kao i tri člana Visokog saveta sudstva. Takvi navodi, ako tačni, zaslužuju fer proveru, ali u svakom slučaju niti su imena tih članova VSS poznata javnosti niti su njihove fotografije dospele u javnost u bilo kakvom negativnom kontekstu, niti je na bilo koji način tim povodom došlo do narušavanja poverenja u rad tih članova VSS!

UST je u ranijim obraćanjima već izneo svoje mišljenje, svakako čekajući utvrđivanje svih relevantnih činjenica koje će biti proverene u disciplinskom postupku, da je specifična odgovornost onog ko je proslavu organizovao odnosno sastavio spisak zvanica. Kako ga je i po kojim kriterijumima sastavljao dokazaće u toku tog postupka (a ne po novinama). Izuzetno je posredna sumnja u odgovornost onih koji su, dok se drugačije eventualno ne dokaže, došli na proslavu. Na koji način sudija koji je po pozivu došao da proslavi rođendan istaknutog kolege tužioca može da pretpostavi da će na toj proslavi biti lica koja po kriterijumima visokog etičkog standarda pravosudnih funkcionera mogu biti označena kao nepodobna ili uneti sumnju?!

Zbog svega toga je potrebno da se činjenično stanje povodom spornog događaja u potpunosti razjasni u okviru disciplinskog postupka, a zarad sprečavanja daljeg urušavanja ugleda tužilačke organizacije u očima građana. 

Do tada, apelaujemo na učesnike postupka da zadrže profesionalni nivo ponašanja i komunikacije i uzdrže se od traženja krivca u nekom i nečem drugom, već da dostojanstveno, sa punim poverenjem u institucije sistema, sačekaju odluku disciplinske komisije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading